Interviuri BizRemote by certSIGN Lifestyle

Spațiuliber AWE: arhitectura modulară care transformă interacțiunea offline și online

26 iun. 2020 7 min

Spațiuliber AWE: arhitectura modulară care transformă interacțiunea offline și online

Reading Time: 7 minute

Când a creat Spațiuliber AWE, Andrei Uleia a pus în practică viziunea sa asupra viitorului, cu clădiri care ne conectează anatomia cu tehnologia, spațialul cu digitalul și online-ul cu offline-ul. Viziunea a fost testată cu succes în timpul pandemiei, fiindcă flexibilitatea spațiului gândit de Andrei i-a permis adaptarea imediată a activității AWE la online.

Andrei Uleia Spatiuliber AWE e1593176915779
Andrei Uleia, fondator Spațiuliber AWE

Cum a fost afectat Spațiuliber AWE de restricțiile impuse de starea de urgență?

Cu siguranță toți cei care doreau să se bucure de spațiu au fost extrem de dezamăgiți: și cei care aveau deja rezervare și cei care erau pe lista de așteptare. Până la 16 martie am crescut în ritm accelerat: 19.252 de oameni au descoperit Spațiuliber AWE sub forma a 262 de manifestări diferite. Și asta în doar 17 luni de funcționare.

Restricțiile impuse de Starea de urgență au întrerupt accesul în Spațiu dar au și validat viziunea mea asupra viitorului: un viitor al clădirilor care ne conectează anatomia cu tehnologia, spațialul cu digitalul și online-ul cu offline-ul. Drept dovadă adaptarea imediată a activității AWE la online.

Ideea creării spațiului s-a născut din reținerea cu care interacționăm – preferând să ne scriem, în loc să vorbim; să ținem ochii în telefoane în loc să dezbatem, să creăm lumi noi în digital în loc să explorăm lumea în care ne-am născut. Momentul de „Aha!” a fost declanșat de o singură frază: „Computerul cu mouse-și-click ne învață că ne putem organiza (și reorganiza) informația (lumea) în orice fel dorim.”

Tehnologia ne captivează cu o alternativă seducătoare: o lume pe care o putem modifica după dorință, care ne permite să ne exprimăm când și cum vrem, care ne conectează cu oameni pe care altfel nu i-am fi cunoscut niciodată, care ne hrănește controlat cu ceea ce ne place și ne menține hiper alerți.

Spatiuliber AWE eveniment

Și atunci unde e problema? Tehnologia a fost dintotdeauna locomotiva progresului. Absolut de acord. Cu mențiunea că progresul tehnologic actual este rezultatul interacțiunii și cooperării începute cu 100.000 de ani în urmă și care s-au petrecut exclusiv în spațiul fizic.

Aparatul nostru de comunicare a fost antrenat în tot acest timp pentru a fi eficient în schimbul de informații verbale și nonverbale. Și rezumându-ne la comunicarea online, renunțăm la nonverbal, adică la aproximativ 70% din conținutul conversațiilor noastre. Comunicăm mai repede dar mai puțin.

Spatiuliber AWE eveniment 2

Și ce putem face? Putem. Am construit un mediu offline (spațiu fizic) care funcționează complementar mediului online, care este antrenant fiind infinit adaptabil la nevoia ta imediată, care integrează utilizarea tehnologiei într-o experiență firească, care stimulează schimbul de idei și este destinat transmiterii de informații către tinerele generații.

Acest mediu este Spațiuliber AWE și aceasta este misiunea lui: de a stimula interacțiunea și a păstra complexitatea comunicării interumane.

Cum vedeți revenirea la “normalitate” în perioada următoare? Aveți cereri pentru activități sau evenimente?

Este o imagine care circulă în online și care reflectă foarte bine momentul prezent, explicat metaforic printr-un film realizat după un scenariu scris de Stephen King și regizat de Quentin Tarantino. În acest context este foarte probabil ca filmul „normalității” să fie regizat de Guy Ritchie și produs de Luc Besson.

Noi ne-am propus să ne urmăm propriul scenariu care are la bază răspunsurile posibile la singurele întrebări importante pentru noi: Cu ce putem ajuta noi în aceste momente în care oamenii sunt obligați să stea la distanță unii de alții? Cu ce le putem îmbogăți interacțiunea? Cum îi putem ajuta să se simtă în continuare conectați profund și cum putem suplini lipsa interacțiunii față în față acum și în viitor?

Spatiuliber AWE Biz
Biz Exposed, eveniment organizat de Biz la Spațiuliber AWE

Am înțeles că, cel puțin în aceste momente, utilizarea spațiului pentru transmisiuni online îmbogățește exponențial conținutul acestor întâlniri cu publicul, crește nivelul de energie al speakerilor și autenticitatea mesajului transmis. Designul inovator îi ajută pe cei care sunt în linia întâi a creării de conținut și pe cei care îi susțin, să beneficieze de un suport de promovare vizuală pe măsura efortului lor. Iată cea mai emoționantă certificare pe care o puteam primi vreodată: atât a viziunii, cât și a punerii ei în practică.

Spațiuliber AWE este suficient de generos ca să permită utilizarea lui respectând restricțiile de distanțare socială, mobilierul modular ne permite să modificăm imediat designul spațiului interior și să îl adaptăm la specificul fiecărei transmisii în parte, iar nivelul de dotare tehnologică este foarte înalt.

Mai mult a durat organizarea primei transmisiuni test și să ne convingem că este un plus. Și uite că am început luna iunie deja cu rezervări. Extraordinar este că primim în continuare noi solicitări. Cu siguranță că Biz, în calitate de organizator și beneficiar al spațiului, a transmis un semnal puternic, semnal ce ne este de mare ajutor și pentru care mulțumim.

Pe termen scurt și mediu estimăm că în acest mod va fi concretizată contribuția noastră la oamenii din jur și așteptăm cu nerăbdare momentul în care legea va permite reluarea activităților cu public în spațiile interioare.

Cum ați regândit businessul și ce planuri aveți pentru restul acestui an?

Deocamdată ne-am propus să ne ținem de planul nostru inițial și anume: acela de a expune ideile născute în Spațiuliber AWE unui public cât mai larg. Bineînțeles că avem facturi de plătit și cheltuieli de susținut, dar asta am avut și înainte și vom avea și după.

Spatiuliber

Ni se pare mult mai important să ne canalizăm energia și efortul în direcția dezvoltării conceptului și integrării unor noi tehnologii și bune practici în Spațiuliber AWE. Doar în acest fel credem noi că putem pune cu adevărat în evidență beneficiile pe care modelul Spațiului le poate genera prin adoptarea lui la scară largă.

Perioada de izolare ne-a forțat să lucrăm de #acasă. Toți am fost cât de eficienți am putut și toți am descoperit beneficii: managementul a descoperit că telemunca este complet funcțională și noi toți ceilalți am descoperit timpul câștigat din evitarea traficului, bucuria de a fi alături de familie în momentele importante ale zilei și autonomia de a ne organiza programul.

O viață minunată ne-ar aștepta dacă nu ne-am confrunta cu limitările comunicării online. Care este supereficientă pentru transferul de informații dar prea puțin potrivită pentru transferul de valori.

Imaginați-vă următorul scenariu: Cel mai proaspăt membru al companiei voastre, care în momentul primului contact cu noul lui mediu de lucru nu va mai fi întâmpinat de colegi ci de un spațiu gol, juniorul căruia seniorii nu îi vor mai putea transfera valori și modele, tânărul care în lipsa prezenței unui grup din care să simtă că face parte și care să dea scop și sens muncii lui, își va pierde treptat entuziasmul și implicarea.

AWE Portal Benjamin Moore

Cum va arăta viitorul construit în acest fel? Viitorul este șlefuit de valori. Valorile sunt generate de cultură. Și tradiția este fundamentul culturii.

Și acum imaginați-vă ce transformare poate genera un loc ca Spațiuliber AWE, amplasat la o distanță de mers pe jos de casă, un loc în care oamenii se întâlnesc și împărtășesc idei, în care se cunosc și construiesc legături, în care se adună și își transferă cunoștințe. Un astfel de loc adăpostește, oricând este nevoie, sesiuni de brainstorming, seminarii, întâlniri cu clienți și parteneri, posturi de lucru pentru cei care au ceva important de rezolvat și care nu poate fi făcut de acasă, facilitează accesul la teleconferințe și sesiuni de lucru.

Și astfel vei putea economisi pentru tine și colegii tăi, mii de ore de trafic, tone de Co2 nu vor mai fi eliberate în atmosferă și sute de mașini nu vor mai fi pe străzi. Și asta poate face o singură companie. Îți dai seama ce impact pot avea 100 de companii? Sau cu 1.000?

Cum vă ajută faptul că spațiul este deja gândit să poată fi adaptat în funcție de nevoile utilizatorilor?

Transformarea este singura constantă a viitorului. Tot ceea ce cunoaștem astăzi, mâine va fi transformat în altceva. Și atunci de ce să nu gândim ca putem face același lucru și cu spațiile și clădirile noi pe care le construim? Transformăm deja cu fier și beton halele în locuințe, fabricile în magazine, clădirile vechi în hoteluri, mall-urile în clădiri de birouri și palatele în hub-uri culturale.

AWE ©icsPhoto Mosloc Andrei
©icsPhoto- Andrei Mosloc

De ce să construim ceva ce se transformă cu fier și beton, cheltuind resurse importante când putem construi ceva ce se poate transforma de la sine? Nu am da dovadă de responsabilitate? Gândiți-vă la dimensiunea amprentei de carbon generată de reconversia tradițională a unei clădiri.

De ce să construim ceva ce ne limitează când putem construi ceva ce se poate adapta, nu doar nevoilor noastre actuale, ci și viitoare? Știați că în spațiile amenajate tradițional un procent de 20% nu este folosit niciodată? Fiecare metru pătrat nefolosit taie din profitul anual al oricărei companii o sumă formată din 4 cifre. În euro.

De ce să ne adaptăm timpul spațiului când putem adapta spațiul timpului nostru? Aveți idee cât de nociv este pentru un tânăr să îl forțezi să se exprime doar de la o masă fixată între 4 pereți?

Spațiuliber AWE este o poartă deschisă în prezent, spre viitor. Este o exemplificare minunată a faptului că un spațiu înzestrat cu uneltele potrivite se poate adapta infinit la nevoia particulară a fiecărui utilizator în parte.

Spatiuliber AWE interior 2

Mărturie stau cele 262 de utilizări diferite ale Spațiului: seminariile, prezentările de tehnologie, vernisajele de artă, târgurile de ceramică, sesiunile de coaching, transmisiile live, evenimentele de tehnologie, diminețile cu brunch-uri, serile de fine dining, concertele cu public, nopțile de disco și muzică electronică, lansările de carte, atelierele pentru copii și pentru adulți, festivalurile de film, filmările de reclame, cursurile de yoga, lecțiile de actorie și demo-urile de hip hop, pictorialele fashion, înregistrările pentru emisiuni, întâlnirile de board, strângerile de fonduri, petrecerile și exercițiile de team building.

Martori ai acestor suite de transformări sunt toți cei 19.252 de oameni care le-au generat și le-au verificat utilitatea. Nu cunosc nici măcar o persoană dintre cei care au pășit pe aceasta poarta să nu fi plecat plină de energie.

Materializarea conceptului AWE nu ar fi putut fi posibilă fără suportul tuturor oamenilor extraordinari, reprezentanți ai unor companii minunate, care au avut încredere în viziunea mea și care m-au sprijinit în construcția spațiului încă de la început. Toți sunt menționați pe pagina de primire a conturilor de social media Spațiuliber AWE și fizic, la parterul Palatului Universul.

Și profit de ocazie să le mulțumesc încă o dată. Vă mulțumesc!

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: