Companii

Batalie imobiliara in tara

28 aug. 2014 3 min

Batalie imobiliara in tara

Reading Time: 3 minutetabel 1

In prima jumatate din 2014, in afara Bucurestiului s-au inchiriat cu 60% mai multe spatii de birouri moderne decat in aceeasi perioada din 2013. Din totalul pietei de birouri, 11,5% din volumul de tranzactii la nivel national s-au realizat in alte patru orase in afara de Bucuresti: Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Ploiesti. Timisoara se afla pe locul doi in tara dupa Bucuresti, in primul semestru din 2014, dar la foarte mica distanta de Cluj-Napoca

In Bucuresti, in primele sase luni din 2014 s-au incheiat tranzactii care au totalizat 132.009 mp (de la 103.450 mp in aceeasi perioada din 2013), in timp ce in restul tarii au fost tranzactionate spatii de birouri care totalizeaza o suprafata de 15.557 mp, in crestere cu 60% fata de perioada similara a anului trecut (cand a totalizat 9.684 mp). Pe primul loc se afla Timisoara (5.532 mp) si pe locul al doilea Cluj-Napoca (5.190 mp), potrivit datelor centralizate de ESOP, prin intermediul Forumului celor mai importante companii de consultanta imobiliara prezente in Romania.

“Credem ca in urmatorii 5-10 ani se vor intensifica investitiile in spatii de birouri din tara, dezvoltate prin  proiecte din ce in ce mai extinse si la standarde occidentale de calitate. Dezvoltarea serviciilor de inchiriere de birouri in marile centre universitare, tabel 2precum Timisoara, Cluj-Napoca, Iasi si Brasov este fireasca si benefica si contribuie la o dezvoltare organica a Romaniei, echilibrand piata fortei de munca. Deocamdata, chiriile pentru spatiile de birouri de clasa A si B sunt comparabile cu cele din Bucuresti, din cauza ofertei care abia tine pasul cu cererea, dar in timp concurenta isi va spune cuvantul si pe aceste piete locale si chiriile se vor distanta usor”, spune Alexandru Petrescu, Managing Partner ESOP Consulting l CORFAC International.

O schimbare a avut loc si in ceea ce priveste interesul chiriasilor, majoritatea firme de IT&C sau de consultanta financiara, pentru orasele din afara Capitalei: anul trecut in S1 pe primul loc era orasul Sibiu, pe locul doi Cluj-Napoca si pe trei Timisoara, dar in 2014 Timisoara a urcat pe primul loc, urmata la foarte mica distanta de Cluj-Napoca, in timp ce orasul Sibiu a iesit din top.

In primul setabel 3mestru din 2014, trei mari orase centre universitare – Timisoara, Cluj-Napoca si Iasi au reusit sa cumuleze o pondere de 11% din piata de birouri din Romania, ceea ce reprezinta un mare pas pentru dezvoltarea economica a lor. Acest lucru se datoreaza atat cresterii cererii de birouri din acest zone, dar si faptului ca oferta de spatii de birouri recent livrate se aliniaza la standardele superioare ale cladirilor similare din Bucuresti.

© Asyan | Dreamstime.comUnion Square, Timisoara, Romania Photo

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: