BizRemote by certSIGN Stiri

BizRemote: Cele mai periculoase șapte virusuri din lume

13 mart. 2020 3 min

BizRemote: Cele mai periculoase șapte virusuri din lume

Reading Time: 3 minute

Noul coronavirus care a ajuns și în România, după ce a provocat pierderi de vieți omenești și a lovit puternic în sectorul economic din China și Europa este doar unul dintre din virusurile periculoase cu care s-a confruntat umanitatea.

Unele virusuri, inclusiv noul coronavirus care deși a provocat peste 1.000 de morți în Italia și reprezintă o amenințare serioasă la adresa sănătății publice înregistrează o rată a mortalității mai scăzută decât alte virusuri. Numărul infecțiilor cu noul coronavirus a ajuns la peste 118.000 la nivel mondial, iar peste 4.200 de oameni au murit.

Iată care sunt cele mai periculoase șapte virusuri din lume, după rata mortalității.

Virusul Marburg

În urmă cu 53 de ani, un grup de cercetători din germani (din Marburg și Frankfurt) și sârbi au fost diagnosticați cu un nou tip de febră hemoragică. Au fost infectați de la câteva maimuțe africane purtătoare ale virusului, pe care le-au dus în laborator să testeze o serie de vaccinuri împotriva poliomielitei. Virusul este extrem de contagios și are o rată a mortalității de până la 90%. Debutează cu dureri de cap, febră, iar pe măsură de progresează poate duce la insuficiența organelor și hemoragii interne masive.  

Virusul Ebola

A fost identificat pentru prima oară în 1976 în Nzara (Sudan) și Yambuku (Congo), care este situat în apropiere de râul Ebola, de unde vine și numele virusului. Perioada de incubație este una de opt zile, cu extreme de 2 – 20 de zile. Boala debutează brusc, cu febră mare, frison, cafalee, anorexie, asociată cu erupții cutanate. La două – trei zile după acestea se adaugă greața, stări de vomă, faringită și fenomene hemoragice. Sunt afectate funcțiile renale și hepatice. Apar tulburări nervoase, anxietate, confuzie, pierderi de memorie, instabilitate. Moartea poate surveni la 6 – 9 zile de debut. Rata de mortalitate este estimată al 50 – 90% cu mici diferențe în funcție de speciile de virus Ebola.  

Virusul rabic

Rabia, cunoscută popular și ca turbare este o boală infecțioasă virală a mamiferelor provocată de virusul rabic, un virus neurotrop care se găsește în saliva animalelor infectate. Deși există un vaccin dezvoltat în 1885, care are o eficacitate de 100% dacă este administrat la scurt timp după infectare – prin mușcătura animalului. În lipsa administrării unui vaccin, rata mortalității este de 100%. Rabia cauzează în jur de 26.000 – 55.000 de decese anual în lume, peste 95% dintre acestea fiind în Asia și Africa. Rabia există în peste 150 de țări depe toate continentele, cu excepția Antarcticii. Peste trei miliarde de oameni locuiesc în regiuni ale lumii în care există cazuri de rabie, în cea mai mare parte a Europei și Australiei, rabia se găsește doar la lilieci.

Virusul Imonodeficienței Umane (HIV)

Este considerat unul dintre cele mai periculoase și letale virusuri din lumea modernă, estimându-se că de la începutul anilor ’80 de când a fost descoperit a ucis peste 32 de milioane de oameni. Deși există o serie de medicamente antivirale foarte puternice care ajută purtătorii să trăiască, totuși în țările slab dezvoltate și sărace virusul face ravagii.  

Virusul variolic

Variola a fost una dintre cele mai mari catastrofe ale omenirii, responsabilă de moartea unui număr uriaș de oameni. Numai în secolul XX au murit de variolă între 300 și 500 de milioane de oameni. Numai în anul 1967 s-au îmbolnăvit de variolă peste 15 milioane de oameni. În 1977 variola a fost total eradicată, de atunci nu s-a mai semnalat niciun caz.

Hantavirus

Este un virus care atacă sistemul respirator și se transmite de la șoareci la om. Numele virusului provine de la râul Hantan, unde se pare că au fost infectați cu virusul, în anul 1950 o serie de soldați americani în timpul războiului din Coreea. Printre simptome se numără dificultățile de respirație, febră, dureri musculare, dureri de cap, frisoane, greață, tuse uscată, indispoziție și sensibilitate la lumină.

Gripa spaniolă

Virusul responsabil de gripa spaniolă a făcut între 50 și 100 de milioane de victime între 1918 și 1919. Se crede că a fost una dintre cele mai letale pandemii din istoria umanității, Multe dintre victime au fost persoane tinere și sănătoase, gripa spaniolă fiind total diferită de celelalte pandemii care au afectat în special copii, bătrâni și persoane cu sănătatea deja slăbită. Gripa spaniolă a apărut în timpul Primului Război Mondial, fiind se pare similară gripei aviare de astăzi și s-a răspândit în multe țări odată cu întoarcerea soldaților de pe front.

Pentru mai multe știri, informații și sfaturi pentru companii legate de continuitatea businessului în condițiile actualei pandemii COVID-19 accesează secțiunea specială BizRemote.

Foto: © Siarhei Yurchanka | Dreamstime.com

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: