Companii Stiri Tech

BizRemote. Punctele slabe ale muncii de acasă pe harta IT a companiilor

22 iun. 2020 2 min

BizRemote. Punctele slabe ale muncii de acasă pe harta IT a companiilor

Reading Time: 2 minute

Schimbările dramatice aduse în peisajul IT de numărul uriaș de angajați care lucrează din afara birourilor de pe dispozitivele companiei expun organizațiile la numeroase riscuri de securitate și reprezintă o bună oportunitate pentru răufăcători să obțină acces la informații sensibile.

Conform respondenților unui sondaj realizat de compania de securitate IT Bitdefender, sunt în creștere atacurile prin înșelăciune de tip phising, ransomware și cele venite prin social media. Creșteri semnificative au înregistrat atacurile ransomware, cu 31%, și de blocare a serviciilor online, cu 36%, față de perioada similară din 2019.

Potrivit raportului Bitdefender, responsabilii de securitate informatică sunt îngrijorați și de implicațiile viitoare ale fenomenului work-from-home la scară globală. Unul din trei crede că angajații sunt mai relaxați când vine vorba de măsuri de securitate IT doar pentru că lucrează de acasă și au iluzia siguranței propriului cămin.

În plus, alții au constatat că un motiv de îngrijorare e acela că angajații nu respectă protocolul impus de companie și nu sesisează echipelor IT când apar activități suspecte. De aceea, 33% spun că riscul ca angajații să devină victime ale unor capcane întinse de criminalii informatici este cât se poate de real, iar 31% cred că o neglijență a angajaților ar putea duce chiar la scurgeri de date din companie.

Printre potențialele riscuri specifice lucratului de acasă se numără și folosirea unor rețele de internet prost securizate (menționată de 40%), accesul unui alt membru al familiei la dispozitivul angajatului (38%), dar și folosirea simultană a serviciilor de mesagerie în scop personal și de business (37%).

Cele mai vizate domenii de către hackeri

Conform respondenților, domeniile pe care hackerii au pus cel mai adesea ținta sunt serviciile financiar-bancare (43%), serviciile medicale, inclusiv telemedicina (34%), sectorul public (29%), comerțul (22%), energia (20%) și educația (18%). Alarmant e că 77% dintre responsabilii cu securitatea IT se plâng de lipsa bugetelor destinate protecției infrastructurii, mai ales în sănătate.

Studiul a fost realizat în mai 2020 prin chestionar online și e-mail de către Saphio Research pentru Bitdefender pe un eșantion reprezentativ de 6.700 de profesioniști din securitate informatică din companii cu peste 10.000 de angajați și activitate în SUA, Marea Britanie, Australia, Noua Zeelandă, Germania, Franța, Italia, Spania, Danemarca și Suedia.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: