Finanțe Stiri

BNR mentine dobanda cheie

30 sept. 2015 2 min

BNR mentine dobanda cheie

Reading Time: 2 minute

Consiliul de Administratie al Bancii Nationale a Romaniei a decis, pentru a treia sedinta consecutiv, sa mentina rata dobanzii de politica monetara la 1,75% pe an si ratele rezervelor minime obligatorii (RMO) pentru pasivele bancilor, la 8% pentru lei si 14% pentru valuta. Totodata, BNR va continua gestionarea adecvata a lichiditatii din sistemul bancar, potrivit unui comunicat al bancii centrale.

„Deciziile CA al BNR vizeaza asigurarea stabilitatii preturilor pe termen mediu intr-o maniera care sa sprijine cresterea economica intr-un cadru macroeconomic sustenabil in conditii de pastrare a stabilitatii financiare. In acest sens, un mix echilibrat de politici fiscale si monetare, precum si progrese in sfera reformelor structurale, sunt esentiale pentru mentinerea macrostabilitatii, asigurarea unei cresteri economice durabile, continuarea procesului de convergenta cu Uniunea Europeana si intarirea rezistentei economiei romanesti fata de eventuale socuri sau conditii adverse pe plan mondial”, arata BNR, in comunicatul extins transmis dupa sedinta CA.

Banca centrala arata ca cele mai recente date statistice releva continuarea coborarii ratei anuale a inflatiei in teritoriu negativ si o relativa temperare a ritmului de crestere economica, inclusiv pe fondul unor performante mai slabe ale agriculturii.

Cu toate acestea, BNR estimeaza accelerarea cresterii consumului si investitiilor private, sustinuta de revigorarea procesului de creditare, in lei, in special pentru populatie, concomitent cu inregistrarea unui avans consistent al costurilor salariale unitare in industrie.

Contextul extern este in continuare marcat de incertitudini in pofida unei recente atenuari a tensiunilor globale, iar pe plan intern mixul de politici macroeconomice este conditionat de modul in care vor fi transpuse masurile fiscal-bugetare aprobate sau anuntate recent (noul Cod Fiscal si cresteri salariale) in configuratia si executia bugetului pentru anul 2016, mentioneaza BNR.

Ultima taiere a fost aplicata de BNR in luna mai, cand a redus dobanda-cheie cu 0,25 puncte procentuale, de la 2% la 1,75% pe an, precum si ratele RMO pentru pasivele in lei cu 2 puncte procentuale, de la 10% la 8%.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: