Finanțe

Semnele bune ale lui 2015

8 ian. 2015 4 min

Semnele bune ale lui 2015

Reading Time: 4 minute

Inceputul de an este prilejul potrivit pentru a face estimari asupra a ceea ce urmeaza. Pe baza datelor existente, specialistii pot indruma asupra unor tendinte clare care se vor manifesta in acest an.

Economistii PwC au avansat cinci previziuni pentru 2015.

In primul rand, cresterea economica a SUA va fi cea mai mare din ultimul deceniu. Rata somajului in Statele Unite a scazut sub 6% in 2014, si este de asteptat ca aceasta, luand in calcul si pretul scazut al petrolului, sa contribuie la cresterea consumului. In analiza PwC, specialistii anticipeaza ca economia SUA va creste cu mai mult de 3% in 2015, cea mai mare rata de crestere din 2005. Prin urmare, SUA urmeaza sa contribuie cu aproximativ 3% la cresterea PIB-ului global (vezi fig. 1), cea mai mare contributie intr-un singur an de la inceputul crizei.

figura 1In al doilea rand, cresterea economica a Chinei va avea cel mai lent ritm din 1990 incoace. Aportul Chinei va fi astfel cel mai mare la cresterea globala in 2015. Insa, cresterea previzionata de 7.2% va fi cea mai mica din 1990, iar nivelul ridicat al indatorarii companiilor si populatiei aduce riscuri suplimentare.

Alte doua economii BRIC au parte insa de probleme mai mari: in ceea ce priveste Rusia, specialistii PwC se asteapta ca PIB-ul sa scada in 2015 ca urmare a pretului scazut al petrolului si a sanctiunilor economice internationale. In acelasi timp, cresterea economica a Braziliei va fi lenta, scenariul preconizand un avans de doar 1%.

In opinia celor de la compania de consultanta, aportul combinat al economiilor BRIC la cresterea globala va fi in scadere pentru al doilea an consecutiv, fiind de aproximativ 33% din cresterea economica globala in 2015 (vezi fig. 1).

A treia previziune se refera la inflatia scazuta din zona euro, care va duce la o relaxare cantitativa. Este de asteptat ca inflatia, dar si cresterea economica sa ramana la un nivel scazut in Zona Euro in 2015. Opinia economistilor este ca Banca Centrala Europeana va initia  un program de relaxare cantitativa prin cumpararea de titluri de stat, intr-o incercare de a impulsiona cererea si de a preveni deflatia.

A patra previziune se refera la India, unde cresterea economica este de asteptat sa depaseasca 6%. Dupa o crestere de sub 6% incepand cu 2012, 2015 va fi anul in care economia Indiei va avea o crestere de 7%. Pe termen scurt, scaderea pretului petrolului probabil va impulsiona cresterea PIB-ului, va diminua deficitul de cont curent al Indiei si va contribui la reducerea inflatiei.

Pe termen mediu, economistii PwC se asteapta ca bugetul din februarie 2015 sa duca India mai aproape de implementarea unor reforme structurale care sa impulsioneze economia.

O alta previziune se refera la cresterea economica din Africa sub-sahariana, care va depasi media globala pentru al 15-lea an consecutiv. Este de asteptat ca PIB-ul combinat al celor mai mari patru economii din Africa sub-sahariana (luand in considerare puterea de cumparare) – Nigeria, Africa de Sud, Angola si Etiopia – sa depaseasca rezultatele economice ale Italiei in 2015, masurat la nivelul dolarului din 2013. Pentru afaceri, acesta este un semn al potentialului de investitii al regiunii.

De asemenea, PwC a identificat trei factori de urmarit de catre investitori in 2015. Primul, scaderea pretului petrolului datorita micsorarii cererii la nivel global, a cresterii bruste a volumului de petrol de sist extras in SUA si a productiei constante din OPEC.

 “Predictiile si previziunile noastre iau in considerare ca pretul petrolului va fi in medie de 60-70 dolari pe baril in dercursul lui 2015 si va inchide anul la aproximativ 80 de dolari pe baril. Insa, data fiind natura impredictibila a pretului petrolului, organizatiile ar trebui sa se pregateasca si pentru scenarii diferite”, declara Richard Boxshall, economistul sef al PwC.  

Al doilea factor este o posibila “aterizare fortata” a economiei Chinei (o reducere semnificativa a ritmului de crestere). “Economia chineza este vulnerabila, dat fiind nivelul ei de indatorare privata – aproximativ 250% din PIB – iar estimarile cercetatorilor chinezi din mediul academic arata ca incepand cu 2009 aproape 6,8 trilioane de dolari au fost pierdute prin intermediul unor investitii pentru a crea orase fantoma, cladiri de birouri care nu au fost niciodata date in folosinta si fabrici inactive. Pana acum, guvernul chinez pare sa reuseasca sa tina in frau aceasta situatie, insa impactul negativ al unei “aterizari fortate” nu trebuie ignorat”, a adaugat Boxshall.

Al treilea este escaladarea riscurilor geopolitice. “Cresterea tensiunilor geopolitice in Rusia si Ucraina si in Orientul Mijlociu ar putea avea o influenta negativa asupra afacerilor si ar putea avea repercusiuni asupra cresterii economice la nivel global” spune Richard Boxshall.

 Cat de exacte au fost previziunile economistilor PwC in 2014?

In mare, destul de precise. Ei au avut dreptate in privinta urmatoarelor:

  • economiile avansate au contribuit cu aproximativ 40% la cresterea PIB-ului global;
  • Federal Reserve a redus achizitionarea de active bancare la zero in decursul anului; si
  • Marea Britanie a avut cea mai rapida crestere economica din G7.

… mai putin insa cand a fost vorba de pretul petrolului si rezultatele Cupei Mondiale.

 “Nu am avut dreptate in totalitate. Anul trecut am considerat ca exista riscul cresterii pretului petrolului, cand, de fapt, pretul a scazut dramatic in ultimele luni datorita scaderii cererii si cresterii productiei din SUA a petrolului de sist. In stransa legatura, ne-am asteptat ca inflatia in Marea Britanie sa fie putin peste tinta de 2% propusa in 2014, dar in final a fost imediat sub acest nivel, in mare parte datorita preturilor scazute la energie si alimente la nivel global.

 „Iar previziunea noastra legata de Brazilia ca favorita a Cupei Mondiale a fost, de asemenea, infirmata; insa, urmatoarele doua tari favorite, Germania si Argentina, au fost cele care au disputat finala”, a conchis Boxshall.

 credit foto: © 123wert12 | Dreamstime.comHappy New Year Photo

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: