fbpx
Finanțe Stiri

Buget comun pentru criză1 min

14/07/2017 < 1 min read

author:

Buget comun pentru criză1 min

Reading Time: < 1 minut
© Andrey Politov | Dreamstime

Zona euro ar trebui să dispună de o capacitate bugetară limitată pentru a putea veni în ajutorul statelor membre în cazul unor crize neașteptate, consideră președintele Mecanismului European de Stabilitate (MES), Klaus Regling.

Întrebat de jurnaliștii de la Handelsblatt dacă Angela Merkel ar trebui să susțină propunerea președintelui francez Emmanuel Macron referitoare la înființarea unui ministru de Finanțe și a unui buget comun al zonei euro, Klaus Regling a precizat că nu vrea să îi dea lecții cancelarului german. “Dar cred că avem nevoie de o capacitate bugetară limitată în zona euro pentru a susține statele membre în cazul unei crize neașteptate”, a declarat germanul Klaus Regling, citat de Reuters.

Potrivit lui Klaus Regling, un astfel de fond pentru perioade de criză ar trebui să fie echivalent cu 1-2% din Produsul Intern Brut al zonei euro, adică 100-200 miliarde de euro la momentul actual.

Comisia Europeană (CE) a sugerat de asemenea că zona euro ar putea fi nevoită să emită obligațiuni colective și să dispună de un buget comun pentru a întări integrarea europeană după ce Marea Britanie va părăsi blocul comunitar în 2019. Pentru Klaus Regling, introducerea acestui tip de obligațiuni, botezate “European Safe Bonds” (ESB), ar fi un “uriaș pas înainte”.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *