Business Companii Stiri

Buget de 20 de milioane de euro la Black Sea Fund pentru investiții

25 mart. 2021 2 min

Buget de 20 de milioane de euro la Black Sea Fund pentru investiții

Reading Time: 2 minute

Black Sea Fund, un fond românesc de investiții axat pe tranzacții cu companii mici și mijlocii, are în plan ca anul acesta să investească între 15-20 de milioane de euro în finalizarea a trei sau patru tranzacții. Fondul ar putea încheia două dintre tranzacții în această vară.

Cele două tranzacții care ar putea fi finalizate în vară vizează unul dintre cei mai mari jucători de mobilitate urbană și o companie de produse de divertisment.

“Discuțiile foarte avansate pe care le avem sunt cu companii din domenii total diferite: o companie este dintr-o zonă high-tech, avangardistă, în timp ce cealaltă provine dintr-un domeniu mai degrabă clasic, de producție. Astfel, vrem să subliniem din nou faptul că suntem un fond care se uită către achiziții în segmente diverse de activitate, iar flexiblitatea noastră cu privire la sector și structură (investiții în pachete majoritare, minoritare etc) este foarte mare”, afirmă Matei Păun (foto), co-fondator al Black Sea Fund și specialist cu peste 20 de ani de experiență în domeniul investițiilor.

Investiția per companie: 3-8 milioane de euro

Black Sea Fund, un fond de investiții creat de Arin Ion, Matei Păun, Cornel Fumea și Adrian Vasile la finalul lui 2018, este interesat în special de companii mici și mijlocii. Investiția per companie este între trei-opt milioane de euro. Fondul are un buget total de investiții de 43 de milioane de euro, cei mai mari finanțatori fiind Fondul European de Investiții (o mare parte din resurse provenind din programul REGIO, co-finanțat de Fondul European de Dezvoltare Regională) și Banca Europeană de Investiții.

“Ne uitam mai ales la domenii precum cel al sănătății, IT/tehnologie, segmentul serviciilor, dar și la producători de bunuri industriale sau de larg consum. Companiile cu care purtam discuții au în general poziții foarte bune pe segmentul lor de piață și vizează să atingă poziția de lider la nivel național. De asemenea, în anumite cazuri, au planuri de extindere regională sau globală. Cea mai mare problemă pentru un fond de investiții este să nu aibă în ce investi banii în mod profitabil și sustenabil pe termen mediu și lung. Însă, în prezent, este o perioadă foarte bună pentru tranzacții, în ciuda crizei sanitare și constrângerilor de zi cu zi pe care le trăim cu toții. Astfel, contextul economic rămânând favorabil, mai ales că pentru unele sectoare pandemia de Covid-19 a creat oportunități de accelerare a creșterii organice sau de consolidare”, adaugă Arin Ion, co-fondator al Black Sea Fund.

Portofoliu complex

Portofoliul Black Sea Fund I este format din investiții în companiile Intermedio General Group SA (Theta) și Clinica Dentară SA (DigiRay), tranzacții finalizate în 2020. Intermedio General Group SA, care operează sub brandul Theta, este unul dintre principalii furnizori de pe piața locală pentru servicii de amenajări interioare (fit-out) și mobilier la comandă, fiind un furnizor integrat de soluții la cheie. De asemenea, DigiRay este unul din liderii în imagistică dentară din România operând o rețea de 11 locații în șapte orașe.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: