Companii Stiri

Burse pentru femeile de stiinta

23 iun. 2014 2 min

Burse pentru femeile de stiinta

Reading Time: 2 minute
dreamstime_m_29289244
Foto: Dreamstime

Alina Scridon (Universitatea de Medicina si Farmacie, Targu-Mures) si Maria Magdolna Ercsey-Ravasz (Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Fizica, Cluj-Napoca) sunt castigatoarele celor doua burse pentru cercetare in domeniul Stiintelor Vietii, respectiv Stiintelor Fizice, fiecare in valoare de 42.000 lei, acordate in cadrul celei de-a cincea editii a programului de Burse Nationale L’Oréal UNESCO “Pentru Femeile din Stiinta”.

Festivitatea de premiere a avut loc pe 18 iunie, la Palatul Bragadiru din Bucuresti.

Alina Scridon este castigatoarea sectiunii Stiintele Vietii cu proiectul “Preventia fibrilatiei atriale la pacientii post-by-pass coronarian folosind esteri etilici ai acizilor grasi omega-3. Identificarea mecanismelor antiaritmice”. Are 31 de ani, este sef de lucrari in cadrul Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu-Mures, specializarea Fiziologie si medic rezident, specializarea cardiologie,

Maria Magdolna Ercsey-Ravasz, 33 de ani, postdoctorand Universitatea Babes-Bolyai, Facultatea de Fizica, Cluj-Napoca, este castigatoarea sectiunii Stiintele Fizice cu proiectul „Studiul si modelarea legilor fizice ce determina structura creierului”.

Programul de Burse Nationale L’Oréal UNESCO “Pentru Femeile din Stiinta” se adreseaza cercetatoarelor din Romania cu varsta de maxim 35 ani, care fie sunt doctorande, fie au obtinut titlul stiintific de doctor si urmeaza un program de pregatire postuniversitara in cadrul unei institutii de invatamant din tara, iar bursele vor finanta doua proiecte de cercetare derulate pe parcursul a zece luni in cadrul unei institutii de cercetare din Romania.

Din juriu au facut parte Academician Maya Simionescu, Presedinte al Sectiei de Stiinte Biologice a Academiei Romane si Director al Institutului de Biologie si Patologie Celulara „N. Simionescu”; Dr. Maria Zaharescu, Sef laborator Combinatii Oxidice si Stiinta Materialelor din Institutul de Chimie Fizica „Ilie Murgulescu” al Academiei Romane; Dr. Marius Enachescu, Director General al Centrului de Stiinta Suprafetei si Nanotehnologie, Universitatea Politehnica Bucuresti; Dr. Ruxandra Jurcut, Medic primar cardiologie, doctor in medicina, sef de lucrari, disciplina cardiologie, Universitatii de Medicina si Farmacie “Carol Davila” din Bucuresti (prima castigatoare a burselor, in 2010, sectiunea Stiintelor Vietii) si Dr. Ing. Nicoleta Preda, cercetator stiintific grad III, Institutul National de Cercetare Dezvoltare pentru Fizica Materialelor, Magurele (prima castigatoare pentru sectiunea Stiintelor Fizice, 2011).

Perioada de inscriere pentru cea de a cincea editie a programului de burse nationale UNESCO – L’Oréal “Pentru Femeile din Stiinta” a inceput in decembrie 2013 si a durat pana la finalul lunii martie 2014. Anul acesta au fost inregistrate 51 de aplicatii, cu o crestere de 11% fata de editia anterioara. Aplicantele provin din mai multe centre universitare ale tarii, printre care Bucuresti, Cluj-Napoca, Iasi, Mures, Timisoara.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: