Finanțe Stiri

Carpatica Asig, in faliment

iul. 28, 2016 3 min

Carpatica Asig, in faliment

Reading Time: 3 minute

Consiliul Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) a decis ridicarea licentei Carpatica Asig. ASF va formula o cerere pentru falimentul companiei de asigurari.

„ASF a decis retragerea autorizatiei de functionare a societatii Carpatica Asig S.A., ca urmare a constatarii starii de insolventa a societatii, si promovarea cererii de deschidere a procedurii de faliment”, transmite un comunicat ASF.

Hotararea Consiliului ASF de retragere a autorizatiei Carpatica Asig a avut la baza concluziile Raportului de audit financiar pe 2015 întocmit de firma Mazars, coroborate cu Raportul de evaluare elaborat de Deloitte, precum si cu Raportul de îndeplinire de catre Fondul de Garantare a Asiguratilor (FGA) a mandatului de administrator temporar. Toate acestea evidentiaza deteriorarea accentuata a indicatorilor financiari ai societatii, conform situatiilor înregistrate la 31 decembrie 2015, si respectiv la 30 iunie 2016, astfel:

–           la 31 decembrie 2015, Carpatica Asig avea capitaluri proprii de minus 611,4 milioane de lei, cu un necesar de capital corespunzator de 690,4 mil. lei (conform cerintelor regimului Solvabilitate I), un coeficient de lichiditate de 0,31 si o marja de solvabilitate de minus 612,9 milioane de lei;

–           la 30 iunie 2016, situatia financiara a societatii s-a mentinut în teritoriul negativ, Carpatica Asig înregistrand capitaluri proprii de minus 613,7 milioane de lei, un coeficient de lichiditate de 0,46 si o marja de solvabilitate de minus 615 milioane de lei.

Politele de asigurare emise de Carpatica Asig raman in vigoare pana la data expirarii. Societatea avea la data de 30.06.2016 un portofoliu de 1.310.852 de  contracte de asigurare, dintre care 936.089 polite RCA.

Potrivit cerintelor regimului Solvabilitate II, intrat în vigoare la 1 ianuarie 2016, necesarul de capital minim (MCR) este de 101,2 milioane de lei, iar necesarul de capital de solvabilitate (SCR) se ridica la 285 milioane de lei, rezultand o nevoie totala de aport de capital în suma de circa 900 de milioane de lei.

În aceste conditii, analizand raportul de evaluare Deloitte, datele privind situatia societatii, precum si evaluarile efectuate în cadrul Planului de rezoluţie elaborat de ASF, Consiliul a constatat ca niciunul dintre cele trei instrumente de rezolutie prevazute de Legea nr. 246/2015 nu este aplicabil în cazul Carpatica Asig S.A. prin prisma obiectivului de minimizare a impactului asupra fondurilor de protectie, singura solutie viabila fiind declansarea procedurii de insolventa.

Conform Deciziei ASF, societatea are obligatia ca în termen de 30 de zile de la publicarea documentului in Monitorul Oficial sa predea Fondului de Garantare a Asiguratilor evidentele complete ale dosarelor de dauna, în vederea publicarii listei potentialilor creditori în asigurari, conform art. 23, alin.1 din Legea nr. 503/2004 republicata. Totodata, mandatul FGA de administrator temporar al Carpatica Asig va fi prelungit în vederea îndeplinirii acestei obligaţii de catre societate.

Numarul dosarelor de dauna deschise pana la data de 31 mai 2016 se ridica la 26.520.

De asemenea, asiguratorul trebuie sa ia toate masurile necesare pentru notificarea asiguratilor atat cu privire la posibilitatea acestora de a denunta contractele de asigurare cu societatea Carpatica Asig, cat si cu privire la dreptul acestora de a recupera primele de asigurare aferente, proportional cu perioada cuprinsa între momentul denuntarii si cel al expirarii duratei de valabilitate a acestora.

Principala preocupare a ASF este protejarea intereselor clientilor societatii Carpatica Asig, în stransa cooperare cu Fondul de Garantare a Asiguratilor, si mentinerea stabilitatii sistemului de asigurari. Conform legislatiei în vigoare, protejarea creditorilor de asigurari de consecintele insolventei unui asigurator revine FGA, în limita plafonului de 450.000 de lei per asigurat. Pe baza calculelor expertilor ASF, FGA va suporta, în urma pronuntarii falimentului Carpatica Asig, un impact net de pana la 624 milioane de lei.

Potrivit tuturor evaluarilor ASF, piata asigurarilor poate absorbi implicatiile iesirii Carpatica Asig din industrie fara afectarea stabilitatii si a functionalitatii sistemului, existand premise solide ca anul 2016 sa marcheze revenirea acestui sector pe profit, pe baza ameliorarii vizibile a principalilor indicatori de daunalitate, respectiv a cresterii numarului de contracte de asigurare încheiate.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: