Finanțe

Cât ne costă lovitura de stat din Turcia

18 aug. 2016 5 min

Cât ne costă lovitura de stat din Turcia

Reading Time: 5 minute
turcia steag
Credit foto: © Daniel Kaesler | Dreamstime.com

Măsurile radicale implementate de către guvernul turc după tentativa de lovitura de stat au alimentat nesiguranța investitorilor internaționali, iar efectele acestor turbulențe se simt și la nivelul companiilor din România.

“Tentativa de lovitură de stat din Turcia, precum și măsurile radicale care au precedat au alimentat foarte multă incertitudine în piața de capital. În mai puțin de o săptămână, lira turcească s-a depreciat cu aproape 6% față de dolarul american, indicele reprezentativ al pieței de capital din Turcia a pierdut 12%, iar investițiile de capital în Turcia ale non-rezidenților au scăzut cu 8 MLD USD. Turbulențele respective se vor reflecta asupra României doar pe plan comercial, prin temperarea exporturilor românești orientate către Turcia, în condițiile în care aceasta este principala țară de destinație a exporturilor locale dintre țările non-UE. În ceea ce privește impactul asupra mediului de afaceri românesc, acesta este foarte limitat pe fondul amprentei reduse în economia națională a companiilor deținute de capitalul turcesc”, a declarat Iancu Guda, Services Director Coface Romania CMS.

Deținerile portofoliilor de investiții de capital de către investitorii non-rezidenți în Turcia au scăzut cu aproape 20% în mai puțin de o săptămână, de la 46 MLD USD pe 15 Iulie, la 38  MLD USD pe 22 Iulie. Turcia a pierdut astfel aproximativ 12 MLD USD din investițiile de capital deținute de investitorii non-rezidenți în ultimele trei luni, aceste retrageri de capital alimentând presiuni asupra deprecierii lirei turcești și scăderii bursei. În acest context, câteva săptămâni de la tentativa loviturii de stat, lira turcească s-a depreciat cu aproximativ 6% față de dolarul american, în timp ce indicele reprezentativ al bursei de valori din Turcia (XU100) a pierdut 12%, în același interval de timp, arata un studiu Coface.turcia1

Eșecul loviturii de stat lansate în noaptea de 15 Iulie în câteva orașe importante din Turcia a fost urmat de o serie de măsuri extinse împotriva adversarilor politici ai regimului condus de președintele Recep Tayyip Erdogan, printre acestea numărându-se închiderea a peste 100 de companii și organizații din domeniul media, a peste 1.000 de licee, cămine private pentru studenți și fundații private, precum și a câtorva universități care au legături cu rețeaua FETA (Organizația Teroristă Fethullah Gulen), potrivit Agerpres. 

Aceste represalii s-au extins și în sectorul financiar, prin demiterea unor analiști și prin retragerea licențelor de funcționare aferente caselor de brokeraj de către autoritatea de supraveghere, în urma emiterii unor rapoarte care tind să creeze așteptări negative cu privire la situația din Turcia.

Incertitudinea economică poate avea un efect indirect asupra relațiilor comerciale desfășurate cu România, în condițiile în care comerțul bilateral înregistrat între cele două țări este semnificativ.

Turcia ocupă locul al 5-lea ca destinație a exportului românesc și locul 1 între statele non-UE, respectiv locul al 11-lea ca țară de origine a importurilor.

După aderarea la UE, România a menținut o balanță comercială pozitivă cu Turcia, ceea ce plasează această țară pe locul al 5-lea între statele cu care țara noastră înregistrează excedent în balanța comercială.

În ciuda relațiilor comerciale bilaterale dezvoltate, aportul investițiilor provenite din Turcia în fluxul de capital local este unul moderat.

turcia2Într-un clasament al investițiilor străine directe cumulate pentru perioada 2008 – 2015, Turcia ocupă locul al 18-lea, cu un aport la totalul investițiilor străine directe de doar 0,5%, în condițiile în care principalii 5 investitori (Austria, Germania, Italia, Franța și Elveția) au generat împreună aproape 72% din totalul ISD în perioada analizată.

Conform datelor INSSE, după valoarea capitalului social, Turcia ocupă locul al 14-lea în clasamentul pe țări de rezidență a investitiorilor în societăți comerciale cu participare străină.

Aceasta se reflectă și în numărul relativ redus al companiilor locale cu capital turc. Mai exact, conform datelor Registrului Comerțului, 1.007 companii care au sediul social în România înregistrează acționari cu domiciliul/ sediul social în Turcia. Conform declarațiilor financiare depuse la Ministerul Finanțelor pentru 2015, aceste companii au generat o cifră de afaceri cumulată de 4,8 MLD RON și un număr total de salariați de aproximativ 15.000.

Analizând evoluția în timp a companiilor locale care sunt deținute de acționari cu sediul social/ domiciliul în Turcia, observăm următoarele:

  • Creșterea constantă a numărului de companii în timp, de la 576 în 2008 la 1.007 în 2015. Totuși, aceste firme generează sub 1% din cifra de afaceri la nivel național și prezintă un grad ridicat de concentrare regională (9 din 10 sunt în București și în zona de S și S-E) și sectorială (jumătate din veniturile înregistrate în sectoare orientate către consum, respectiv distribuție și industria alimentară și a băuturilor). Doar 2 din 10 companii locale deținute de acționari din Turcia au înregistrat profit în 2015 și prezintă un grad de îndatorare redus (sub 70%), pentru acestea existând într-adevăr riscul repatrierii unor dividende către firmele mamă, pe fondul impozitelor locale reduse și a nevoii accelerate de capital în mediul de afaceri din Turcia
  • Creșterea constantă a cifrei de afaceri medii, aceasta ajungând de la 4,2 MIL RON în 2008, la 4,8 MIL RON în 2015. În ciuda acestui fapt, avansul de aproximativ 14% în perioada analizată se datorează aproape exclusiv efectului nominal al creșterii prețurilor. Mai mult, creșterea veniturilor medii înregistrate de companiile locale cu capital turcesc a fost net inferioară mediei înregistrate la nivel național, respectiv 38%
  • Cifra de afaceri generată de companiile locale deținute de acționari din Turcia s-a dublat în ultimii 8 ani, crescând de la 2,4 MLD RON în 2008 la 4,8 MLD RON în Această dinamică, cuplată cu creșterea numărului de angajați cu 10% în perioada analizată, precum și trecerea acestor companii pe profit, a contribuit la creșterea veniturilor fiscale cu peste 500 MIL RON în perioada analizată.

turcia3

Dinamica veniturilor companiilor locale deținute de acționari din Turcia se datorează, în mod special, gradului foarte ridicat de concentrare al acestora în ceea ce privește distribuția regională și sectorul de activitate. Mai exact, 87% din aceste companii sunt localizate în zona de S, S – E și București, în timp ce 54% din veniturile înregistrate de aceste companii sunt concentrate în două sectoare: comerț cu ridicata și distribuție și industria alimentară și a băuturilor. Concentrarea foarte ridicată a companiilor locale deținute de acționari din Turcia în sectoare orientate către consum, corelată cu modelul de creștere economică a României, puternic dependent de acest factor, explică această creștere a numărului companiilor după 2008.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: