Finanțe Stiri

Ce au facut romanii cu banii din scaderea TVA-ului?

4 dec. 2015 < 1 min

Ce au facut romanii cu banii din scaderea TVA-ului?

Reading Time: < 1 minut

Romanii au cumparat tot alimente cu cea mai mare parte a banilor rezultati din reducerea TVA la alimente, restul sumelor fiind directionate catre produse nealimentare, alte cheltuieli sau economisire.

Din suma totala pe care romanii ar fi putut sa o economiseasca in urma unor preturi mai mici, 76% a fost reintrodusa in circuitul cumparaturilor de larg consum, arata studiul Panel de Gospodarii al GfK Romania.

Mai exact, mai mult de jumatate din aceasta suma a fost directionata catre produsele alimentare și bauturile non alcoolice, 17 procente au mers catre zona produselor nealimentare (produse de ingrijire personala și de ingrijire a casei. Restul sumei a ramas in buzunarul romanilor, fie pentru alte cheltuieli, fie pentru economisire.

Comportamentul de cumparare a suferit modificari fata de momentul prim al impactului scaderii preturilor. La inceput, deși tot aproximativ 70% reveneau in FMCG, proportia dintre produsele alimentare și cele nealimentare a fost aproximativ egala (iunie – iulie 2015).

gfktvaStudiul GfK remarca, in special pentru produsele de ingrijirea personala, tendinta de a cumpara produse dintr-un segment de pret superior. Intre timp, acest fenomen s-a diminuat, banii revenind in cea mai mare parte catre bunurile alimentare.

Studiul are la baza date din Panelul de Gospodarii GfK Romania, fiind analizate 3.000 gospodarii, reprezentative la nivel national.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: