Analize Stiri

Anul locuințelor noi

24 nov. 2016 2 min

Anul locuințelor noi

Reading Time: 2 minute

Anul 2016 se va încheia cu un număr record de locuințe finalizate, în România: 30.000. Dintre acestea, 13.000 se află în București, numărul de spații rezidențiale construite anul acesta fiind cu 20% mai mare decât cel de anul trecut. Capitala este urmată de Cluj-Napoca, Constanța și Sibiu. În fiecare dintre aceste orașe, au fost construite, în 2016, cel puțin 2000 de locuințe.

Cumpărătorii au ținut pasul cu ritmul în care s-a construit. La nivel national, s-au înregistrat cu aproximativ 9% mai multe tranzacții imobiliare, în primele nouă luni ale acestui an, decât în aceeași perioadă a anului trecut. În București, gradul de absorbție al locuințelor finalizate în acest an este de circa 70%. Orașul Cluj-Napoca stă și mai bine la capitolul cumpărării de locuințe noi. Un procent de 90% dintre cele finalizate în 2016, au fost deja cumpărate.

Case pentru clasa de mijloc

Mai bine de jumătate dintre locuințele care s-au livrat sau urmează să fie livrate anul acesta, în capitală, fac parte din segmentul mass market, vizând cumpărătorii din clasa de mijloc. Astfel, dezvoltatorii de ansambluri rezidențiale din București au finalizat și lansat tot mai multe proiecte în zone semicentrale sau în imediata apropiere a polilor de dezvoltare a clădirilor de birouri. Aceasta a făcut ca în zonele: Aviației – Barbu Văcărescu, Grozăvești – Politehnică, dar și Tineretului să fie finalizate în acest an aproximativ 1.500 de unități.

Adoptarea legii dării în plată și epuizare primului plafon disponibil pentru finanțări prin Prima Casă a dus la o scădere a vânzărilor de locuințe noi. Aceasta a fost, însă, recuperate după suplimentările fondurilor Prima Casă și după ce majoritatea instituțiilor finanțatoare au revenit la avansuri de 15% – 20% pentru un credit ipotecar.

Toate aceste date sunt rezultatul studiului Coldwell Banker 2016. Compania oferă servicii de consultanță, brokeraj și management al proprietăților imobiliare pe toate segmentele pieței: rezidențial, birouri, industrial, terenuri și investiții. În 2016, doar acest jucător a vândut aproximativ 2.000 de locuințe noi, direct de la dezvoltator.

Foto © .shock | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: