Finanțe Stiri

Ce reclama asiguratii la ASF

sept. 3, 2015 2 min

Ce reclama asiguratii la ASF

Reading Time: 2 minute

Neplata sau plata partiala a despagubirilor solicitate este aspectul cel mai des reclamat de asigurati in petitiile depuse la Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF). Cele mai reclamate firme din asigurari sunt: Euroins SA, Uniqa Asigurari SA, Astra SA si Omniasig VIG SA, se arata intr-un comunicat de presa al ASF.

In primele sase luni ale acestui an, Directia Protectia Consumatorilor din cadrul ASF a primit, in total, 8.093 petitii referitoare la piata asigurarilor, din care au fost inregistrate in mod unic pe petent, analizate si solutionate 5.100 petitii transmise de catre asigurati, anunta autoritatea, intr-un comunicat de presa.

ASF precizeaza ca numarul total de petitii include si reveniri sau completari la petitii deja analizate, solicitari care nu intra in sfera de competenta a ASF, petitii care au fost clasate sau solicitari de informatii. Cele 5.100 petitii, analizate si solutionate in mod unic pe petent in primele sase luni ale anului, reprezinta 1,09% din numarul total de daune avizate de catre asiguratori (467.051) si 0,03% din numarul total al contractelor de asigurare aflate in vigoare la sfarsitul perioadei analizate (15.459.306).

Aproape 85% dintre reclamatii au vizat neplata sau plata partiala a despagubirilor/valorilor de rascumparare solicitate de catre asigurati, printre alte aspecte sesizate numarandu-se si solicitari de recalculare a valorii despagubirilor, respectiv nerespectarea conditiilor contractuale sau a normelor RCA.

RCA – cele mai multe petitii

Solutiile au fost favorabile asiguratilor in 60% din cazuri, circa 71% dintre acestea fiind finalizate prin plata despagubirilor solicitate de catre petenti, in dosarele de dauna deschise.

Cele mai multe reclamatii au fost inregistrate pe clasa asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto RCA si Carte Verde – 3.687 de petitii, adica peste 72% din petitiile inregistrate in cazul asigurarilor generale, clasa care detine cea mai mare pondere din totalul petitiilor (peste 98%).

ASF precizeaza insa, ca petitiile inregistrate pe RCA reprezinta doar 0,09% din numarul contractelor RCA incheiate (4.020.771) si, respectiv, 2,75% din numarul dosarelor de dauna RCA avizate si nelichidate (133.695).

Topul asiguratorilor reclamati

top reclamatiiAstra SA (21,49%), Euroins SA (17,75%) si City Insurance SA (13,86%) sunt cele mai reclamate companii de asigurari, acestea inregistrand cumulat peste 53% din numarul total de petitii adresate ASF.

Analiza ASF arata o modificare substantiala a structurii petitiilor. „Daca in anul 2014, un procent de 58,26% petitii era determinat de doi asiguratori care aveau anumite practici incorecte, determinand nemultumirea semnificativa a consumatorilor, in semestrul I din 2015 se constata o scadere semnificativa a acestora, raportat la semestrul I din 2014, de la 57,5% la 39,24%, ca urmare a masurilor dispuse de catre ASF (administrare speciala la Astra SA si control inopinat pe petitii la Euroins SA, convocarea repetata in cadrul Directiei Protectia Consumatorilor a asiguratorilor cu probleme si instituirea, in cadrul directiei, a unui sistem de monitorizare)“, arata ASF.

In cazul companiilor la care au fost constatate cresteri semnificative ale petitiilor – Asirom VIG SA, Carpatica Asig SA si City Insurance SA – reprezentantii societatilor au fost chemati pentru clarificari si s-au propus masuri specifice activitatii de supraveghere si control.

Autoritatea de Supraveghere Financiara ASF a primit in primul semestru al anului 2015 un numar de 9.206 petitii, dintre care 87,91% au fost inregistrate in sectorul Asigurarilor-Reasigurarilor (8.093), 8,55% in sectorul Pensiilor Private (769), iar 3,74% in sectorul Instrumentelor si Investitiilor Financiare (344).

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: