Companii Stiri

Cel mai bun an pentru piata rezidentiala din Capitala

20 oct. 2015 2 min

Cel mai bun an pentru piata rezidentiala din Capitala

Reading Time: 2 minute

Numarul locuintelor care se vor finaliza in Bucuresti si imprejurimi va depasi 11.000, o cifra mai ridicata comparativ cu perioada de dinaintea declansarii crizei economice, estimeaza Coldwell Banker Affiliates of Romania, care considera ca 2015 se prefigureaza a fi cel mai bun an pentru piata rezidentiala bucuresteana.

Totodata, achizitia unei locuinte astazi este de peste 3 ori mai facila decat in perioada de boom economic, arata un studiu Coldwell Banker Affiliates of Romania privind piata rezidentiala dupa primele trei trimestre din acest an. Tinand cont de preturile pe metru patrat, salariul mediu net si cursul de schimb leu/euro, astazi este necesara o perioada de aproximativ 10,8 ani pentru achizitia unui apartament nou cu doua camere si o suprafata de 50 de metri patrati utili, comparatv cu 32,8 ani in 2008.

Rata anuala de absorbtie a noilor locuinte dezvoltate este una ridicata, de peste 70%, noile proiecte fiind mult mai bine adaptate cererii actuale. Consultantii Coldwell Banker estimeaza ca stocul de locuinte nevandute din Bucuresti si imprejurimi se va ridica la finalul acestui an la aproximativ 14.000 de unitati, circa 60% fiind la vanzare de o perioada mai mare de doi ani. In functie de strategia de vanzari, aceste locuinte vor putea fi absorbite in timp.

Evolutia numarului de locuinte finalizate in Bucuresti

stoc locuinte

Zona de sud a ramas pe primul loc din punct de vedere al numarului de unitati finalizate dar a scazut ca pondere, zonele de est si de nord ale Bucurestiului inregistrand cresteri in acest an. De asemenea, proiectele adresate segmentului middle si upper middle au crescut ca pondere din punct de vedere al numarului de unitati finalizate, pe fondul stabilizarii preturilor si a revenirii increderii in piata rezidentiala.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: