Skin, flesh, bones, ideas – un nou demers de cercetare artistică în domeniul dansului contemporan
Reading Time: 3 minuteAsociația PETEC anunță lansarea proiectului Skin, flesh, bones, ideas – o nouă oportunitate pentru profesioniștii dansului contemporan din România, cât și pentru publicul larg, de a explora rolul gândirii și a reflexivității critice în dans, pornind de la două practici ce pun accent tocmai pe această legătură: Contact Improvisation și Poetic Movement.
Proiectul reunește o echipă internațională de coregrafi, dansatori și teoreticieni care au contribuit semnificativ la dezvoltarea dansului contemporan în România și în alte țări. Aceștia vor participa atât în conducerea unui laborator artistic pentru profesioniști, cât și în organizarea a zece ateliere în cinci orașe din România, a două masterclass-uri urmate de câte o reprezentație performativă, cât și a unei prezentări performative, odată cu publicarea unui Art Zine și a unei serii de texte/materiale scrise rezultate în urma laboratorului.
Proiectul construiește pe fundațiile puse pe parcursul anului trecut cu No Reason To Dance? și More Reasons To Dance, două proiecte implicând artiști din Irlanda de Nord, Republica Moldova și România, care au explorat împreună capacitatea dansului de a comunica cu sens, fără a face apel la cuvânt sau emoția muzicii, având propriul specific și integritate artistică.
Pornind de la structura sa teoretică Poetic Movement, dezvoltată de coregrafii Steve Batts, directorul Echo Echo Dance Theatre din Derry, Irlanda de Nord, și Ursula Laeubli, echipa proiectului aprofundează anul acesta detaliile tehnice și de compoziție în timp real propuse de Contact Improvisation, formă dezvoltată de Steve Paxton – o figură esențială în redefinirea dansului contemporan.
Alături de Steve Batts, echipa proiectului îi include în acest an și pe Jurij Konjar (colaborator al lui Steve Paxton, dansator și coregraf cu peste cincisprezece ani de experiență în cercetarea și predarea Contact Improvisation), Adrianna Michalska (dansatoare și facilitatoare în domeniul practicilor somatice și al scrierii creative, pasionată de perspective interdisciplinare), Virginia Negru (responsabil artistic al proiectului, dansatoare și facilitatoare de ateliere de dans, cu experiență atât în abordarea Poetic Movement cât și în Contact Improvisation), Smaranda Găbudeanu (actriță, performer și păpușar) și Oana Kansoun (performer și facilitatoare de ateliere de Contact Improvisation).
Până pe 10 iulie, artiștii interesați de cercetarea în detaliu a acestor perspective asupra dansului au fost invitați să se înscrie într-un apel deschis pentru rezidenți.
15 dansatori cu experiență relevantă în Contact Improvisation vor lua parte la un laborator de cercetare artistică a tehnicilor CI și Poetic Movement, având totodată o importantă componentă de scriere creativă care se va desfășura între 4 și 10 august, într-un studio aflat în satul Dealu-Mare, județul Cluj.
Ulterior laboratorului va urma o perioadă de reflecție și corespondență, din care vor reieși texte publicate în Art Zines și în mediul online. Mai apoi, proiectul va intra într-o etapă itinerantă, în care echipa artistică a proiectului, în colaborare cu artiști selectați pentru laborator ce au experiență în predare, vor susține o serie de 10 ateliere desfășurate în București, Cluj, Sibiu, Brașov și Timișoara, diseminând metodele Contact Improvisation și Poetic Movement. Tot în această etapă, Virginia Negru și Smaranda Găbudeanu vor susține două ateliere de dans și mișcare poetică adresate în special comunității seniorilor din Centrul Comunitar Zi de Bine din București.
În luna septembrie proiectul propune un al doilea laborator de cercetare a conexiunii dintre reflexivitate și performativitate ale Contact Improvisation, condus de Jurij Konjar. Acesta va dura 5 zile și va avea două componente: prima parte a zilei va fi axată pe teorie și performativitate și va avea loc la studioul Mima Muzica, iar a doua parte va explora implicațiile practice și tehnice ale întrebărilor de la care pornește Contact Improvisation și va avea loc la SAC Malmaison, fiind deschis atât profesioniștilor cât și amatorilor pasionați de dans. Laboratorul se va încheia cu o prezentare performativă a participanților.
Iar în luna octombrie coregraful Steve Batts va conduce un atelier intensiv de 5 zile în Iași cu studenții UNAGE, la care vor fi invitați și profesioniștii activi ce sunt interesați de dezvoltare profesională. Atelierul se încheie cu un eveniment deschis publicului larg – Steve Batts va performa solo-ul „Emperor’s clothes / How To Watch Dancing” – ce aduce o critică tendinței de instrumentalizare a dansatorului contemporan, amintindu-ne că acesta nu este un corp în sensul de obiect, ci este o personă, cu imaginație, gândire și trăiri interioare complexe.
Nu în ultimul rând, Skin, flesh, bones, ideas se va încheia în luna noiembrie printr-o de dialog, analiză și structurare a tuturor descoperirilor, materialelor, ideilor, scrise și incorporate în urma celor două laboratoare, prin care echipa artistică a proiectului va deschide procesul către publicul larg consolidând astfel direcțiile artistice dezvoltate. Aceasta va lua forma unei prezentări performative care va fi dublată de sesiuni de întrebări și răspunsuri cu echipa proiectului, cât și cu prezentarea textelor și cu distribuirea art-zine-urilor produse în cadrul rezidenței.
Skin, flesh, bones, ideas este deopotrivă o șansă pentru artiștii din România și un exemplu de bune practici pentru proiecte artistice care își doresc continuitate, clădind asupra ideilor și metodelor explorate, an după an. Acesta este un fenomen din păcate insuficient răspândit între proiectele artistice locale, din varii motive, iar abordarea echipei internaționale reprezintă o înrădăcinare sustenabilă esențială pentru arta dansului contemporan în România.
Proiectul este o co-producție a PETEC și Echo Echo Dance Theatre Company, cofinanțat de AFCN.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziția Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitatea beneficiarului finanțării.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz