Finanțe Stiri

Erste Group, profit net de 333 mil. euro în T1

4 mai 2018 2 min

Erste Group, profit net de 333 mil. euro în T1

Reading Time: 2 minute

Erste Group, acţionarul majoritar al BCR, a înregistrat în primul trimestru un profit net de 333 milioane euro, în creștere cu aproape 27% față de perioada similară a anului trecut.

„Performanţa a fost susţinută de calitatea bună a activelor, creşterea semnificativă a depozitelor clienţilor (+7,4% an la an, până la 155,3 miliarde de euro), precum şi de continuarea creşterii creditării în ECE (+7,3% an la an, până la 140,5 miliarde de euro). Am înregistrat de asemenea un venit net din dobânzi mai mare, precum şi un venit mai bun din comisioane, care a crescut cu 3,0%, respectiv cu 4,6%. Rezultatele financiare bune au fost sprijinite de mediul de risc favorabil, fiind înregistrată o continuare a scăderii ratei creditelor neperformante de la 4,0% la 3,7%”, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group Bank AG.

Creşterea bazei de costuri în primul trimestru se datorează fluxului puternic de depozite, care a dus la o contribuţie substanţial mai mare la schemele de garantare, şi cheltuielilor de personal mai mari, ca urmare a majorărilor salariale susţinute de creşterea economică puternică din regiune, în special în Republica Cehă şi Slovacia, a precizat CEO-ul Erste.

„Primul trimestru din 2018 a fost marcat şi de depăşirea pragului de 2 milioane de utilizatori ai platformei noastre digitale George în cele trei pieţe în care a fost deja lansată. De asemenea, am executat cu succes prima tranzacţie pe o platformă de comerţ internaţional ce foloseşte tehnologia blockchain pentru clienţii noştri corporate”, a declarat Andreas Treichl, CEO al Erste Group.

Venitul net din dobânzi a crescut – în principal în Republica Cehă şi în Austria – la 1.082,6 mil. EUR (+3%; 1.051,3 mil. EUR). Venitul net din taxe şi comisioane a crescut la 478,6 mil. EUR (+4,6%; 457,7 mil. EUR). Creşteri substanţiale au fost înregistrate de venitul din administrarea de active şi din creditare. În timp ce venitul net din tranzacţionare s-a redus semnificativ la 11,3 mil. EUR (48,6 mil. EUR), poziţia „câştiguri/pierderi din active financiare evaluate la valoarea justă prin profit sau pierdere” s-a îmbunătăţit. Venitul operaţional a crescut la 1.651,6 mil. EUR (+2,1%; 1.617,5 mil. EUR), arată grupul, într-un comunicat de presă.

Perspective

Contextul operațional se anunță favorabil expansiunii creditării. Estimările privind creșterea reală a PIB în 2018 se situează între 3% și 5% pentru toate piețele principale din Europa Centrală şi de Est, inclusiv Austria. Creșterea reală a PIB ar urma să fie susţinută în principal de cererea internă solidă, în timp ce majorarea salariilor şi scăderea ratei şomajului ar trebui să sprijine activitatea economică din ECE. Este de aşteptat ca disciplina fiscală să se menţină la nivelul întregii regiuni.

Erste Group are ca obiectiv în 2018 o rată a capitalului tangibil (ROTE) de peste 10% (pe baza capitalului tangibil mediu în 2018). Ipotezele de bază sunt: venituri în uşoară creştere (presupunând o creștere de peste 5% a portofoliului net de credite şi noi creşteri ale dobânzilor în Republica Cehă şi România); scădere uşoară a cheltuielilor ca urmare a unor costuri mai reduse cu proiectele şi creșterea costurilor de risc, deși acestea vor continua să se menţină la minime istorice.

Riscuri privind perspectivele. Impactul privind evoluţia ratelor de dobândă alta decât cea estimată; riscurile politice sau măsurile de reglementare împotriva băncilor; riscurile geopolitice și cele economice globale.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: