Companii Stiri

Cererea de spații industriale s-a dublat

15 iul. 2019 2 min

Cererea de spații industriale s-a dublat

Reading Time: 2 minute

Volumul spațiilor industriale și logistice închiriate în prima jumătate a anului s-a ridicat la 240.700 de metri pătrați, mai mult decât dublul nivelului înregistrat în aceeași perioadă a anului trecut.

Cea mai mare parte (43%) din cererea de spații industriale și logistice a fost înregistrată în București (103.600 metri pătrați), oraș urmat de Slatina (62.000 metri pătrați), Oradea (34.000) și Timișoara cu aproape 22.300 de metri pătrați.

JLL a înregistrat în primul semestru o cotă de piață de aproape 30% din volumul tranzacțiilor de închiriere de spații industriale și logistice intermediate de consultanți imobiliari. Pe baza acestor evoluții, așteptările specialiștilor JLL privind cererea din 2019 sunt optimiste, astfel că se estimează un volum de tranzacții comparabil cu cel înregistrat în ultimii trei ani, în jurul a 500.000 de metri pătrați/an.

„Trebuie să ținem cont însă de două aspecte. Primul este acela că piața industrială a raportat în ultimii trei ani o cerere record, mai ales pe fondul extinderii retailerilor și a logisticienilor. Al doilea element îl reprezintă faptul că majoritatea companiilor care furnizează servicii logistice și-au consolidat deja operațiunile pentru a răspunde volumului crescut de mărfuri generat de ascensiunea consumului din ultimii ani”, a declarat Costin Bănică, Head of Industrial Department JLL România.

Am putea însă să vedem o creștere a cererii pentru spații de producție și industriale, mai ales din partea companiilor care activează în sectorul automotive.

De remarcat faptul că în primul semestru, peste jumătate din cerere (121.600 metri pătrați) a venit din partea companiilor de producție, majoritatea din domeniul automotive.

„Anumite companii din sectorul auto traversează o perioadă de tranziție spre producția de componente pentru autovehicule electrice. România ar putea profita de această tranziție și ar putea atrage investiții importante din partea marilor companii pentru acest tip de capacități de producție. În acest context, preconizăm o creștere a cererii de spații de producție în perioada 2020-2022”, a adăugat Costin Bănică.

Un alt trend pe piață în acest an și care generează o parte a cererii este migrarea companiilor din spațiile pe care le ocupă în locații amplasate pe foste platforme industriale, în proiecte moderne.

„Observăm un interes sporit al dezvoltatorilor de a oferi suprafețe mai mici, de 1.500-3.000 metri pătrați, din dorința de a acomoda cererea în creștere din partea companiilor care își mută activitatea din spații de pe vechile platforme industriale în proiecte industriale moderne.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: