Stiri

Certificatul digital al UE privind COVID-19, aprobat definitiv de Parlamentul European

9 iun. 2021 2 min

Certificatul digital al UE privind COVID-19, aprobat definitiv de Parlamentul European

Reading Time: 2 minute

Parlamentul European a aprobat miercuri Certificatul digital al UE privind COVID-19. Acest certificat va facilita călătoriile pentru cetățenii europeni, în interiorul uniunii. Certificatul nu este obligatoriu însă pentru aceste calatorii.

Documentul se va aplica de la 1 iulie 2021, pentru o perioadă de 12 luni.

Eurodeputaţii au adoptat noile reglementări referitoare la certificatul COVID-19 cu 546 voturi pentru, 93 împotrivă şi 51 abţineri (cetăţenii Uniunii Europene) şi cu 553 voturi pentru, 91 împotrivă şi 46 abţineri (resortisanţi ai ţărilor terţe).

Potrivit unui comunicat al Parlamentului European, certificatul va fi emis gratuit de autorităţile naţionale şi va fi disponibil în format digital sau pe suport de hârtie şi va include şi un cod QR. Documentul va dovedi că deţinătorul a fost vaccinat, s-a vindecat în urma infectării sau a obţinut recent un rezultat negativ la testul COVID-19. În practică, va fi vorba de trei certificate distincte. Se introduce un cadru comun la nivelul Uniunii pentru a asigura interoperabilitatea certificatelor şi capacitatea de a le verifica în întreaga Uniune Europeană.

Posesorii de certificat nu vor avea restricții suplimentare

În cadrul negocierilor dintre instituţii, eurodeputaţii au obţinut un acord pentru ca ţările Uniunii Europene să nu poată să impună restricţii de călătorie suplimentare posesorilor de certificate, cum ar fi carantina, autoizolarea sau testarea, „cu excepţia cazului în care [ele] sunt necesare şi proporţionale pentru protecţia sănătăţii publice”. Va trebui să se ţină seama de dovezi ştiinţifice, inclusiv de datele epidemiologice publicate de Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor (ECDC). Măsurile trebuie notificate celorlalte state membre şi Comisiei Europene cu 48 de ore înainte, dacă este posibil. Publicul trebuie să fie informat cu 24 de ore înainte.

Teste COVID pentru cetățenii UE

Statele UE vor putea asigura posibilități de testare accesibile și la prețuri abordabile. Pentru aceasta Comisia Europeană a propus mobilizarea a 100 de milioane de euro în cadrul Instrumentului pentru sprijin de urgență.

Toate țările trebuie să accepte certificatele de vaccinare

Toate țările europene vor trebui să accepte certificatele de vaccinare emise pentru vaccinurile autorizate de Agenția Europeană pentru Medicamente (AEM).

Fiecare stat in parte poate decide dacă acceptă și alte vaccinuri pe lângă cele aprobate de AEM. De exemplu vaccinurile care au fost autorizate pentru utilizare în caz de urgență de OMS.

Toate datele cu caracter personal trebuie prelucrate în conformitate cu Regulamentul General privind Protecţia Datelor (GDPR). Certificatele vor fi verificate offline şi nu se vor păstra date cu caracter personal.

Textul trebuie să fie adoptat oficial de Consiliu şi publicat în Jurnalul Oficial al UE. El urmează să intre în vigoare imediat şi să se aplice începând cu 1 iulie 2021.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: