fbpx
Finanțe Stiri

CFA: Trecerea Pilonului II la stat ar avea un efect catastrofal asupra pieței de capital2 min

19/04/2018 2 min read

author:

CFA: Trecerea Pilonului II la stat ar avea un efect catastrofal asupra pieței de capital2 min

Reading Time: 2 minute

Direcţionarea către bugetul de stat a contribuţiilor viitoare la Pilonul II de pensii ar avea un efect catastrofal pentru piaţa de capital, avertizează CFA România.

În plus, reducerea temporară a deficitului bugetar se face cu costul creșterii viitoare masive a acestuia, când persoanele care au contribuit la pilonul II se vor pensiona, arată CFA, într-un comunicat de presă.

În conturile fondurilor de pensii private obligatorii din România, 7 la număr, s-au strâns peste 9 miliarde de euro. Peste 60% din aceste sume finanţează deficitul bugetar sau datoria publică deoarece sunt investite în obligaţiuni emise de statul român, iar 20% din aceste sume asigură lichiditatea pieţei de capital de la Bucureşti.

“Ne dorim un buget echilibrat pe termen lung şi asigurarea unui trai decent la bătrâneţe pentru toţi românii printr-un management eficient al pensiilor private. În România, cheltuielile sociale reprezintă aproximativ 8% din produsul intern brut, cea mai mare cheltuială din bugetul de stat (aproape o treime din total). Acest procent va ajunge la 15% din produsul intern brut, într-un interval de 40 de ani”, se arată în comunicat.

Organizația reamintește că principala diferenţă dintre sistemul de stat şi cel privat este că primul este un sistem de tip “pay-as-you-go”, adică banii reţinuţi în prezent celor care contribuie sunt utilizaţi pentru a plăti pensiile celor care se află la vârsta pensiei. Cel de-al doilea este un sistem finanţat – contribuţiile plătite astăzi sunt investite în numele participantului, urmând a fi returnate aceluiaşi participant sau moştenitorilor, împreună cu randamentul aferent, la vârsta pensionării.

“Sunt mari semne de întrebare privind sustenabilitatea pe termen lung a sistemului de pensii. Este necesară rebalansarea proporţiei perioadei active în totalul vieţii, prin creşterea vârstei de pensionare şi stimularea economisirii. Consumăm mai mult decât veniturile. Un sistem obligatoriu de pensii care să transfere o parte din costul lunar suportat de angajat către un cont individual este o soluţie”, declară Alexandra Smedoiu, vicepreşedinte CFA România.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *