Finanțe Stiri

Cinci pericole pentru economie

7 sept. 2017 < 1 min

Cinci pericole pentru economie

Reading Time: < 1 minut

Stimulat de consum, PIB-ul României continuă să fie campionul creșterii în Uniunea Europeană. Vestea proastă este că economia noastră riscă o implozie dacă nu sunt luate măsuri de echilibrare.

Un raport al agenției Fitch acordă câteva bile albe României: un nivel moderat al datoriei publice, un sector bancar stabil și indicatori de guvernanță în concordanță cu mediile din gama BBB. Există însă 5 semnale de alarmă, care ar putea dezechilibra grav economia românească:

Deficitul bugetar – A crescut de câteva ori în ultimii ani. Pentru 2017, Fitch estimează un nivel de 3,7% din PIB, din cauza redu­cerii TVA, a nivelului accizelor, a creșterii salariilor publice și a pensiilor.

Neclarități pentru următorii ani – Există o incompatibilitate între măsurile fiscale din programul Guvernului și obiectivele privind deficitul bugetar de 2,9% în 2018 și 2,5% în 2019: legea privind salariile unificate, creșterea salariului minim în 2018, o potențială reducere a ratei impozitului pe venit, creșterea pensiilor și a alocațiilor pentru copii, o reducere suplimentară a TVA.

Scăderea investițiilor și a atragerii fondurilor UE – Utilizarea fondurilor structurale ale UE ar necesita o creștere a volumului și a calității cheltuielilor pentru infrastructură. Eficiența întreprinderilor de stat suferă.

Supraîncălzirea economiei – Rata scăzută a șomajului și mărirea salariului minim au contribuit la creșterea salariilor medii, care depășesc creșterea productivității.

Decalajele de dezvoltare – Progresele înregistrate în convergența nivelurilor PIB‑ului pe cap de locuitor al României față de cele ale țărilor mai mari au fost lente, în pofida creșterii economice robuste.

Credit foto: © Tawatdchai Muelae | Dreamstime

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: