fbpx
Companii Stiri

Coface prezintă Top 500 companii din Europa Centrală și de Est7 min

20/09/2019 5 min read

Coface prezintă Top 500 companii din Europa Centrală și de Est7 min

Reading Time: 5 minute

Coface publică lista celor mai mari companii din zona europeană centrală și de est. Astfel, 2018 a fost un an profitabil cu o creștere a produsului intern brut de 4,3%. Polonia este țara cu cele mai multe afaceri din regiune, înregistrând o cifră de afaceri agregată în creștere de la an la an. Acestea sunt principalele concluzii ale studiului privind cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est, realizat de Coface.

Coface prezintă cel de-al unsprezecelea studiu anual privitor la cele mai mari 500 de companii din Europa Centrală și de Est – Topul 500 ECE al Coface. Companiile sunt clasificate în funcție de cifra de afaceri, topul luând în considerare aspecte suplimentare precum numărul de angajați, cadrul general al companiilor, sectoarele și piețele, precum și noile evaluări ale Coface. Dezvoltarea economică a top 500 ECE este reprezentativă pentru tendința pieței din întreaga regiune.

Top 500 jucători au înregistrat creșteri a cifrei de afaceri dar produsul net a înregistrat o reducere din pricina concurenței acerbe. Primul loc în top este ocupat de sectorul de petrol și gaze, urmat fiind de industria auto și transporturi și sectorul comerțului nespecializat.

Riscurile externe sunt eclipsate de o creștere economică solidă și de durată

În 2018, activitatea economică din zona Europei Centrale și de Est (ECE) și-a continuat expansiunea solidă pe care a început-o în anul 2017. Exemplu în acest sens sunt cazurile Poloniei, Ungariei și Letoniei, țări care au înregistrat un ritm de creștere a PIB-ului de aproape 5%. România, Estonia și Bulgaria au înregistrat un ritm de creștere mai slab. În pofida diferențelor dintre țări, avansul economic în regiunea ECE a înregistrat o creștere de 4,3% în 2018 comparativ cu 4,6% în anul 2017. În 2018, Coface a îmbunătățit ratingul de țară al Croației și Slovaciei ca urmare a unei serii de îmbunătățiri ale evaluării de țară din anii precedenți.

“Principalii factori de creștere au fost consumul privat, creșterea investițiilor în active fixe, precum și exporturile, care au fost mai puțin dinamice decât înainte, însă au continuat să se extindă, în ciuda încetinirii din zona euro”, afirmă Grzegorz Sielewicz, economist regional pentru Europa Centrală și de Est, Coface.

Top 500 jucători: creștere a cifrei de afaceri și recrutare, reducere a profitului net

“Analizele arată că mediul economic favorabil a fost benefic pentru cele mai mari 500 de companii din regiune, ceea ce a generat venituri mai mari”, a precizat Declan Daly, director general executiv pentru Europa Centrală și de Est, Coface.

Cele 500 de companii cumulează o cifră de afaceri de 698 miliarde euro, înregistrând o creștere cu 9,6%. Marea majoritate a companiilor incluse pe listă, 78,8% dintre acestea au înregistrat îmbunătățiri în ceea ce privește veniturile (față de 80% în anul 2017 și 63% în anul 2016).

“Cu toate acestea, diverse provocări au determinat scăderea profiturilor nete cu -1,6% la 30 de miliarde de euro. Rata scăzută a șomajului și scăderea populației active declanșează crize ale forței de muncă, devenind provocarea principală pentru operațiunile zilnice și extinderea potențială a companiilor. Nu numai creșterea salariilor, dar și creșterea costurilor de producție au dus la majorarea cheltuielilor operaționale, astfel erodând profiturile. Competitivitatea devine din ce în ce mai intensă, ducând la marje reduse care nu pot compensa costurile mai ridicate”, completează Declan Daly, director general executiv pentru Europa Centrală și de Est, Coface.

“Ediția 2018 a Top 500 ECE arată o evoluție pozitivă a marilor companii care activează în România. Principalul motor al acestei evoluții rămâne consumul casnic, care reprezintă 63% din PIB. Pe fondul îmbunătățirii generalizate a pieței muncii, reducerea șomajului la 4% la sfârșitul anului trecut și creșterea salariului minim pe economie în 2019 vor continua să impulsioneze consumul intern, însă este estimat că într-un ritm mai puțin accelerat în următoarea perioadă. Lipsa forței de muncă rămâne o preocupare pentru companii, fapt ce va menține o presiune constantă asupra costurilor cu salariile. În aceste condiții, marile companii românești pot beneficia de un avânt necesar dezvoltării susținute pentru a ajunge în TOP 500 ECE într-un număr cât mai mare, însă, în același timp, trebuie să fie pregătite pentru provocările unui mediu economic global din ce în ce mai afectat de riscuri politice”, a declarat Eugen Anicescu, Country Manager, Coface România.

Activități notabile în industria auto și în Polonia

Potrivit publicației Coface, Polonia are cele mai mari afaceri din regiune, cu o cifră de afaceri totală în creștere în fiecare an. PKN Orlen, compania poloneză de rafinare și comercializare a petrolului, se poziționează pe primul loc cu o creștere a cifrei de afaceri de 15%. Este urmată de compania cehă Skoda Auto, de compania multinațională de petrol și gaze MOL Ungaria și comerciantul Jeronimo Polska , toate înregistrând creșteri ale veniturilor.

Sectorul auto se menține în top 10, reprezentat de mărci precum Skoda Auto din Cehia (locul 2), Volkswagen Slovacia (locul 5) și Audi Ungaria (locul 7). Spre deosebire de anul precedent, , Volkswagen Slovacia a urcat în clasament datorită unei creșteri a cifrei de afaceri de 37,5%. Totodată, Audi Ungaria a înregistrat o creștere modestă a veniturilor de 1,1%.

Poziție de top pentru sectorul petrolului și a gazelor

Sectoarele auto și transporturi, petrol și gaze și comerț nespecializat continuă să reprezinte aproape 60% din veniturile totale care sunt generate. Și restul sectoarelor au contribuit la majorarea cifrei de afaceri, marea majoritate a contribuțiilor venind din sectoarele de energie, auto și comerț.

Doar pentru anumite sectoare profiturile nete au crescut, cu majorări de 4,6%, precum în industria lemnului și a fabricării de mobilă și 41,9% în sectorul comerț nespecializat. Sectorul construcțiilor a înregistrat o pierdere netă de -146%, în ciuda majorării veniturilor cu 10,6%.

Sectorul mineralelor, substanțelor chimice, petrolului, produselor din plastic și produselor farmaceutice

Acest sector este în vârful clasamentului, redevenind cel mai mare sector avândîn vedere că a beneficiat de creșterea prețurilor petrolului în primele trei trimestre ale anului 2018.

Îngrijorările privind comerțul mondial au determinat scăderea prețurilor petrolului în ultimele luni ale anului 2018 dar, cu toate acestea, reducerile aprovizionării ale OPEC și aliaților săi au menținut prețurile peste valorile minime înregistrate în anul 2016.

Mai mult decât atât, companiile din ECE din acest sector își desfășoară activitatea în principal în zona de rafinare și prelucrare a petrolului și a gazului. Așadar, acestea au fost capabile să își adapteze marjele de rafinare și nu au suferit într-o măsură prea mare datorită scăderii prețului petrolului.

Sectorul auto și al transporturilor

Sectorul auto și cel al transporturilor a fost devansat din poziția de lider pe care a ocupat-o în anul precedent. Veniturile companiilor au crescut cu 7,6%, în timp ce profiturile nete s-au redus cu 11,7%.

Deteriorarea sectorului auto are efecte secundare asupra țărilor din vestul Europei, cum ar fi Germania, unde producția de autovehicule a scăzut semnificativ. Cu toate acestea, sectorul rămâne un pol economic forte al regiunii.

“Constrângerile privind aprovizionarea, inclusiv deficitul forței de muncă, o utilizare ridicată a capacității, creșterea costurilor de producție și impactul încetinirii externe (directe și indirecte) îngrijorează companiile care activează în regiunea ECE. Conform estimărilor, consumul casnic va rămâne principalul motor al creșterii, cu toate că accelerarea limitată a investițiilor în active fixe și exporturile mai slabe vor scădea rata de creștere a PIB-ului. Cu toate acestea, rata încetinirii va fi limitată: Coface prevede că rata de creștere medie a PIB-ului din regiunea ECE se va reduce la 3,6% în 2019 și 3,2% în 2020”, precizează Grzegorz Sielewicz, economist regional pentru Europa Centrală și de Est, Coface.

Comerțul nespecializat

Ca și în anul anterior, principalul motor de creștere din ECE al sectorului comerț nespecializat a fost consumul casnic, care a avut un ritm ascendent în 2018 din pricina ratei scăzute a șomajului și datorită salariilor în creștere. Impactul pozitiv al cererii solide este afectat de dificultățile cu care se confruntă acest sector cum ar fi creșterea salariilor angajaților și deficitul de forță de muncă, împreună cu o bază de clienți încă sensibilă la prețuri și concurența ridicată exercită presiune asupra marjelor.

Foto: © Peerayut Chanaium | Dreamstime.com

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *