Stiri

Comisarul european pentru Sănătate face apel la vaccinare în România

16 iul. 2021 2 min

Comisarul european pentru Sănătate face apel la vaccinare în România

Reading Time: 2 minute

Stella Kyriakides, comisarul european pentru Sănătate a făcut un nou apel pentru creșterea ritmului vaccinării, în cadrul unei vizite în România. Potrivt aesteia România nu trebuie să se complacă în situația în care se află în prezent. Varianta Delta este periculoasă, iar România are „sprijinul din partea Comisiei Europene în efortul de vaccinare”.

Comisarul european a vizitat un centru de vaccinare din comuna Petrești, Dâmbovița, împreună cu ministrul Sănătății Ioana Mihăilă, iar acolo a declarat că e nevoie de mai multe eforturi în perioada imediat următoare în ceea ce privește vaccinarea anti-COVID.

„Numărul de cazuri de persoane infectate cu coronavirus a crescut în ultimele două săptămâni, odată cu apariția variantei Delta. Este o variantă de virus mai contagioasă și singurul nostru scut de protecție este vaccinul. Avem nevoie să ne vaccinăm cu ambele doze sau cu singura doză de la Johnson&Johnson. De aceea, vă adresez un mesaj și o rugăminte simplă: ne aflăm aici pentru a vă arăta sprijinul din partea Comisiei Europene în efortul de vaccinare care se desfășoară în ţara dumneavoastră”, a spus Stella Kyriakides, potrivit Agerpres.

„Suntem conștienți și vedem eforturile pe care le faceți, dar este neapărată nevoie să sporim rata de vaccinare în rândul cetățenilor români. Nu trebuie să ne complăcem în situația în care ne aflăm în prezent. Trebuie să facem mult mai multe eforturi în săptămânile care urmează. Varianta Delta a coronavirusului creează o situație fragilă și periculoasă în același timp. Așadar, îi îndemn pe români să ia decizia corectă de a se proteja pe ei înșiși și pe cei din jurul lor şi să se vaccineze”, a mai spus Stella Kyriakides.

Medicii de familie care merg acasă la pacienți pentru a-i vaccina, vor primi mai mulți bani

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunțat vineri că medicii de familie care se vor deplasa la domiciliul pacienților pentru a-i vaccina anti-COVID vor primi mai mulți bani. Ministerul Sănătății are în lucru o ordonanță în acest sens, a mai menționat Ioana Mihăilă. În prezent, medicii de familie primesc 40 de lei pentru fiecare pacient vaccinat la cabinet împotriva noului coronavirus.

„Vrem să încurajăm medicii de familie, autorităţile locale şi preoţii, cei care sunt mai aproape de oamenii din mediul rural, să meargă mai departe şi să îi încurajeze să se vaccineze. În plus, avem în lucru o ordonanţă prin care oferim medicilor de familie pentru serviciul de vaccinare pe care îl oferă la domiciliul pacientului, fie că este vârstnic, fie că este nedeplasabil, fie că e mai greu deplasabil, un tarif mai mare pentru a facilita tocmai această vaccinare la domiciliu. De asemenea, pentru pacienţii cu boli cronice vom începe vaccinarea în ambulatoriile de specialitate, tocmai pentru a ţinti mai bine acele persoane care sunt şi la cel mai mare risc de a contracta şi a dezvolta complicaţii în caz de infecţie cu coronavirus. Acestea sunt măsurile pe care Ministerul Sănătăţii le dezvoltă, dar, împreună cu CNCAV-ul, participăm la activităţile din caravanele de vaccinare, din acţiunea Oraşul vaccinează satul”, a declarat vineri ministrul Ioana Mihăilă, în comuna Petreşti, judeţul Dâmboviţa, unde a vizitat un centru de vaccinare împreună cu comisarul european pentru sănătate, Stella Kyriakides.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: