Comisia Europeană preconizează că inflația va scădea, dar estimează o creștere economică de doar +1,4% în acest an și un deficit de -8,6% din PIB
Reading Time: 2 minuteComisia Europeană ajustează în scădere estimările pentru economia României și preconizează o creștere economică de +1,4% în acest an (față de estimarea precedentă de 2,5% din PIB pentru 2025) și de 2,2% în 2026.
În ceea ce privește deficitul bugetar, Comisia prognozează că acesta va fi de 8,6% din PIB, în 2025, urmând să scadă la 8,4% anul viitor. În prognoza anterioară, din toamnă, Comisia Europeană anticipa un deficit bugetar anul acesta de 7,9% din PIB.
Comisia Europeană preconizează că inflația va scădea, dar va rămâne la un nivel ridicat.

„Sentimentul economic a rămas pozitiv la începutul anului 2025, în ciuda dificultăților economice și a incertitudinii persistente. Construcțiile, agricultura și serviciile de transport prezintă perspective îmbunătățite de performanță, ajutate și de aderarea la Schengen și de modernizările infrastructurii. O revenire puternică a construcțiilor rezidențiale, împreună cu investițiile solide finanțate din fonduri europene în infrastructura publică, creează premise favorabile pentru o redresare a formării brute de capital fix, în ciuda faptului că investițiile private sunt afectate negativ de incertitudinea fiscală accentuată și de volatilitatea geopolitică. În același timp, indicatorii de frecvență ridicată semnalează o încetinire a vânzărilor cu amănuntul și a consumului privat, deoarece politicile restrictive privind veniturile și inflația încă ridicată vor continua probabil să afecteze creșterea venitului disponibil.
Deși România are relații comerciale limitate cu SUA, creșterea tarifelor de către SUA este de așteptat să limiteze redresarea exporturilor României, în special a bunurilor manufacturate, din cauza impactului negativ asupra partenerilor comerciali ai României din UE. Contribuția negativă a exporturilor nete la creșterea PIB-ului este prognozată să scadă în 2025, pe măsură ce încetinirea cererii interne reduce creșterea importurilor, iar perspectivele pentru exporturile de servicii și produse agricole s-au îmbunătățit. Per ansamblu, creșterea reală a PIB-ului este estimată să crească doar modest, la 1,4% în 2025, sub potențial.
În 2026, o inflație mai scăzută și relaxarea politicii monetare, care va conduce la condiții de finanțare mai favorabile, sunt de așteptat să susțină creșterea consumului privat. Presupunând că incertitudinea politică și fiscală se diminuează, încrederea investitorilor se va consolida, accelerând redresarea formării brute de capital fix. Cu perspective mai bune de creștere pentru partenerii comerciali din UE, exporturile sunt de așteptat să câștige și mai multă tracțiune, însă contribuția exporturilor nete la creșterea PIB-ului este prognozată să rămână ușor negativă. Per ansamblu, creșterea reală a PIB-ului este preconizată să se consolideze moderat la 2,2%.
După o creștere semnificativă în 2024, deficitul de cont curent este estimat să se reducă treptat, dar să rămână la un nivel încă ridicat, aproape de 8% din PIB în 2025 și 7% din PIB în 2026. Riscurile pentru această prognoză sunt orientate în jos, în special dacă incertitudinea politică și fiscală internă persistă, iar cererea externă suferă un impact mai mare decât cel estimat”, se arată în prognoza publicată azi de CE.
Urmăriți Revista Biz și pe Google News. Abonamente Revista Biz