Companii

Compania germană care deține abatorul devenit focar de COVID-19 are un business de aproape 7 mld. euro

23 iun. 2020 2 min

Compania germană care deține abatorul devenit focar de COVID-19 are un business de aproape 7 mld. euro

Reading Time: 2 minute

Până de curând, numele Tönnies Group era puțin cunoscut în afara granițelor Germaniei. Astăzi, compania de familie se află în centrul atenției la nivel global, după ce peste 1.300 de muncitori de la un abator de-al său din landul Renania de Nord-Westfalia au fost depistați cu noul coronavirus. Potrivit informațiilor Ministerului Afacerilor Axterne, jumătate dintre cei infectați sunt români.

Conform datelor oficialităților locale, nu mai puțin de 1.331 de muncitori de la abatorul companiei din orașul Gütersloh au fost depistați pozitiv cu COVID-19 până duminică, 21 iunie, devenind cel mai mare focar la nivelul Uniunii Europene. Mulți dintre muncitori sunt români, dar abatorul are angajați din mai multe țări est-europene.

Tönnies Group este o companie de familie fondată în 1971 de către Bernd Tönnies, care produce zilnic 850 de tone de carne proaspătă și congelată, fiind cel mai mare procesator de carne de porc din Germania, cu o cotă de piață de 27%.

Compania, condusă astăzi de Clemens Tönnies, fratele fondatorului, are peste 16.500 de angajați la nivel global, iar în 2018 a realizat o cifră de afaceri de 6,65 de miliarde de euro. Jumătate din producția de carne realizată în Germania este exportată.

Tönnies Group și-a început extinderea internațională în 2005, în Danemarca, prin preluarea unui abator din Brørup. În 2016, grupul german a preluat operațiunile procesatorului danez de carne Tican. Principala facilitate de procesare a cărnii a grupului se află în Rheda-Wiedenbrück, alături de sediul său central.

Procesarea cărnii și noul coronavirus

Pandemia de COVID-19 a afectat puternic industria globală de procesare a cărnii, din cauza faptului că muncitorii din abatoare lucrează foarte aproape unii de alții, iar salariile mici ale acestora presupun de multe ori atragerea de angajați din țări mai sărace, care de multe ori sunt cazați în condiții nu dintre cele mai bune, unde distanțarea fizică este aproape imposibil de respectat.

De altfel, potrivit unor surse sindicale germane citate de CNN, cel puțin 70% dintre cei 7.000 de muncitori Tönnies din abatoare sunt angajați prin intermediari și de multe ori sunt obligați să lucreze în schimburi lungi, de până la 12-14 ore, deși sunt plătiți doar pentru opt ore.

Industria procesatoare de carne din Germania numără aproximativ 200.000 de angajați, dintre care o treime sunt străini, potrivit statisticilor Biroului Federal pentru Muncă. Guvernul a promis noi legi care să protejeze acești muncitori.

Între timp, autoritățile au adus armata în Gütersloh, ca să ajute personalul medical la realizarea testelor de depistare a persoanelor infectate cu noul coronavirus, după ce oficiali ai administrației locale s-au plâns că Tönnies nu a oferit adresele angajaților la abator, pentru a se putea realiza ancheta epidemiologică și depistarea tuturor celor care ar fi putut contracta virusul. Compania afirmă că nu a putut face mai rapid acest lucru din cauza legislației germane privitoare la protecția datelor personale.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: