fbpx
Finanțe Stiri

Consum vs. investiții1 min

02/02/2018 < 1 min read

author:

Consum vs. investiții1 min

Reading Time: < 1 minut

România trebuie să adopte un model economic diferit, dacă vrea să evite o criză provocată de actualul boom bazat pe consum, apreciază directorul regional al Băncii Europene pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), Matteo Patrone.

“După ce a stimulat creşterea prin reducerea taxelor şi majorarea salariilor în sectorul public, Guvernul de la Bucureşti ar trebui să adopte acum o traiectorie mai sustenabilă”, a declarat Patrone, citat de Bloomberg.

În opinia directorului regional al BERD, oficialii de la Bucureşti pot face acest lucru prin majorarea investiţiilor în infrastructură şi îmbunătăţirea gradului de absorbţie a fondurilor europene.

În trimestrul al treilea al anului trecut, România a avut cea mai rapidă creştere economică din Uniunea Europeană, cu un avans anual al PIB de 8,8%. Însă, turbulenţele politice, provocate de schimbarea a trei guverne în decurs de un an, au descurajat investiţiile, astfel că Eurostat plasează calitatea drumurilor din România pe ultimul loc din UE. Totodată, deficitul bugetar se apropie de limita de 3% din PIB impusă de Comisia Europeană.

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *