Finanțe Stiri

Conversia creditelor în franci elveţieni, contestată la CCR

25 oct. 2016 2 min

Conversia creditelor în franci elveţieni, contestată la CCR

Reading Time: 2 minute

Guvernul a contestat la Curtea Constituțională a României (CCR) proiectul de lege adoptat de Parlament referitor la conversia creditelor în franci elvețieni la cursul de la data acordării.

Premierul Dacian Cioloș a arătat că Guvernul a atacat la CCR legea privind conversia creditelor în franci elvețieni pentru clarificări, nu pentru că este împotriva ei.

„Vreau să precizez din start că Guvernul a dat un punct de vedere pozitiv cu anumite amendamente. De ce amendamente? Pentru că, din punctul nostru de vedere, este important ca această lege să-i vizeze pe cei cărora le e pus în pericol venitul lunar din cauza ratelor la bancă în urma modului cum au evoluat aceste credite”, a declarat Dacian Cioloș.

Premierul a explicat ca Parlamentul nu a luat în considerare amendamentele propuse de Guvern care ar fi făcut legea aplicabilă.

Premierul a adăugat că Guvernul, prin demersul la CCR, vrea să vadă dacă sunt „elemente de neconstituționalitate”, pentru ca acestea să fie ”limpezite”.

„Să le clarificăm acum. Vă promit că, în măsura în care CCR va da un răspuns rapid, Guvernul va lua toate măsurile pentru a corecta acele lucruri în lege în așa fel încât ea să aibă acea adresabilitate a oamenilor care chiar au probleme și nu a speculatorilor. Și aici, când vorbesc de potențiali speculatori, din cele câteva zeci de mii de creditori în franci elvețieni, sunt 200 de creditori care au luat împrumuturi de peste 250 de mii de franci elvețieni. Și cei 200, din câte am înțeles, totalizează peste un miliard de lei din cele cinci și ceva miliarde de lei câți au fost împrumutați. Deci, nu vrem ca din cauza unor speculatori, care au speculat atunci cursul francului elvețian, să tragă ponoasele acum cei care, într-adevăr, au probleme. Deci, acesta a fost motivul pentru care am trimis această lege la Curtea Constituțională. Și vă promit că în măsura în care vom avea răspunsul rapid de la CCR vom veni și cu măsurile pentru a corecta aceste lucruri, pentru ca această lege să poată fi aplicată fără riscul ca ea să fie atacată ulterior, după ce își face efectele”, a spus Cioloș.

Guvernul a cerut ca legea să fie aplicată doar persoanelor fizice consumatori, cu credite de până la 150.000 de euro (echivalent în franci elveţieni) şi cu un grad de îndatorare de peste 50% din veniturile nete. Deputaţii au adoptat însă proiectul în unanimitate, fără a ţine cont de opinia Executivului.

Iniţial, la propunerea lui Viorel Ştefan, preşedintele Comisiei de finanţe-bănci, deputaţii au introdus condiţia privind gradul de îndatorare, precum şi un plafon de 250.000 de franci elveţieni, însă modificările au fost retrase.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: