Stiri Tech

Corona-AI. Ce au descoperit cercetătorii pe baza unei aplicații susținute de puterea smartphone-urilor

16 dec. 2020 2 min

Corona-AI. Ce au descoperit cercetătorii pe baza unei aplicații susținute de puterea smartphone-urilor

Reading Time: 2 minute

Utilizatorii de smartphone-uri din întreaga lume au ajutat Imperial College London să finalizeze prima etapă a proiectului de cercetare Corona-AI în șase luni. Procesul s-a desfășurat semnificativ mai rapid decât ar fi fost posibil prin metode standard de cercetare. Proiectul Corona-AI, lansat de Fundația Vodafone în luna aprilie în cadrul aplicației mobile DreamLab în mai multe țări, printre care și România, urmărește identificarea unor combinații ale medicamentelor existente și moleculelor din diverse alimente uzuale care ar putea ajuta pacienții cu COVID-19.

Cercetătorii au anunțat descoperirile preliminarii ale cercetării, inclusiv identificarea unor molecule cu proprietăți antivirale din alimentele obișnuite de proveniență vegetală, cum ar fi fructele de pădure (în special coacăze negre, merișor și afine), mere, portocale, lămâi, varză, broccoli, ceapă, usturoi, pătrunjel și fasole. De asemenea, studiul a constatat că medicamentele obișnuite utilizate pentru combaterea tulburărilor cardiovasculare și metabolice – precum simvastatina, atorvastatina și metformina – ar putea fi utilizate și împotriva COVID-19. Descoperirile vor fi analizate în continuare de către cercetători, care spun că este necesară o validare clinică pentru a evalua potențialul impact al acestor molecule.

„Deși, pe bună dreptate, se pune mult accent pe descoperirea unui vaccin pentru COVID-19, preocuparea noastră este de a găsi modalități prin care să putem ajuta oamenii care au contractat virusul, reducând fie durata, fie gravitatea bolii. Pentru pacienții care nu necesită internare există nevoia unui tratament inovator și rentabil care poate fi administrat în afara spitalului. Ne așteptăm ca strategiile nutriționale bazate pe alimente bogate în fitoelemente să ofere o soluție nouă în acest sens”, a declarat Dr. Kirill Veselkov de la Departamentul de Chirurgie și Oncologie al Imperial College London, coordonator al proiectului Corona-AI.

Pe bază de AI

În prima etapă, proiectul Corona-AI a ajutat oamenii de știință să exploreze efectul potențial a mii de
molecule din medicamente și alimente. Cu ajutorul aplicației DreamLab și a inteligenței artificiale au
fost rezolvate 100 de milioane de calcule matematice. După încheierea tuturor fazelor de cercetare –
termen estimat pentru decembrie 2021 – rezultatele obținute vor fi puse la dispoziția comunității
medicale pentru a facilita studiile clinice. Concluziile legate de alimentele cercetate ar putea fi integrate
în sfaturile dietetice pentru pacienții care se recuperează după COVID-19.

DreamLab este o aplicație premiată, dezvoltată de Fundația Vodafone, care oferă oricărui posesor de
smartphone o modalitate facilă de a sprijini cercetarea în domeniul cancerului. Începând din aprilie
2020, în aplicație a fost inclus Corona-AI, un proiect care folosește aceeași tehnologie pentru a ajuta la
lupta împotriva răspândirii coronavirusului.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: