Business Stiri Tech

Covid-19 crește frauda pe internet  

5 apr. 2020 < 1 min

Covid-19 crește frauda pe internet  

Reading Time: < 1 minut

În ultima lună au fost create peste 35.500 de website-uri care încercau să vândă în mod fraudulos măști chirurgicale, dezinfectanți pentru mâini sau chiar kituri pentru testarea noului coronavirus, arată o cercetare realizată în SUA de Atlas VPN. Studiul analizează date colectate de un cercetător din domeniul securității de la DomainTools. Chad Anderson susține că în luna februarie a observat existența a 50 de site-uri suspicioase cu privire la coronavirus, iar în martie, numărul acestora a crescut la peste 1.000 pe zi, ceea ce înseamnă o creștere de  1.900% .

În această perioadă, Amazon a eliminat din ofertă peste 530.000 de produse care au legătură cu coronavirusul și a blocat peste un milion de liste înșelătoare de la selleri care susțineau că măștile pe care ei le comercializează blochează total contaminarea cu Covid-19 sau că medicamentele pe care le vând ar putea să ucidă virusul din organism.

New York Times prezintă, de asemenea, o analiză despre site-uri care au fost suspendate, fie pe fondul încercării de a vinde ”produse fantomă”, fie din cauza reclamelor mincinoase. Printre astfel de produse ”frauduloase” se numără, de pildă un colier Corona pentru purificarea aerului care se vindea la prețul de 59 de dolari și promitea ”protecție pe durata întregii zile”. Un alt exemplu, este un site care vindea un medicament minune care promitea protecție anti-virală pentru 30 de zile și costa 299 de dolari. De asemenea, site-uri precum s CoronavirusGetHelp.com și test-for-covid19.com promovau kituri de testare contra sumei de 29,99 de dolari, respectiv, 79 de dolari, niciunul dintre acestea nefiind aprobate de autorități.

Totodată, doar în ultimele două luni, platforma Shopify a înregistrat aproape 500 noi magazine online cu nume care includ “corona” sau ”covid”.  

Foto: © Andranik Hakobyan | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: