Finanțe

COVID-19 schimbă regulile și în zona euro: liber la intervenția statului în economie

17 mart. 2020 2 min

COVID-19 schimbă regulile și în zona euro: liber la intervenția statului în economie

Reading Time: 2 minute

Comisia Europeană a dat undă verde statelor membre UE să flexibilizeze reglementările fiscale pentru a face față cheltuielilor suplimentare legate de pandemia de COVID-19.

Miniștrii de Finanțe din Zona Euro au cerut reprezentanților Mecanismului European pentru Stabilitate (ESM), fond de 410 miliarde de euro înființat după criza financiară din 2008-2009, să găsească metode de a limita impactul economic negativ al pandemiei.

La reuniunea Eurogroup de luni, 16 martie, statele din Zona Euro au decis să ia măsuri fiscale de sprijinire a economiei care totalizează în medie 1% din PIB. Acestea se adaugă schemelor de garantare publică și amânării plăților de taxe și impozite care au eliberat deja lichidități în valoare de cel puțin 10% din PIB-ul țărilor membre.

Pe de altă parte, Comisia Europeană a propus deja, prin Inițiativa de Investiții ca Răspuns la Coronavirus, fonduri de 37 de miliarde de euro pentru sistemele de sănătate, IMM-uri, piața muncii și alte zone vulnerabile ale economiilor din statele UE și a suplimentat cu 28 de miliarde de euro fondurile structurale.

În plus, Comisia și Banca Europeană de Investiții au mobilizat 8 miliarde de euro ca garanții pentru împrumuturi de capital de lucru pentru 100.000 de IMM-uri europene. Suma ar urma să fie suplimentată până la 20 de miliarde de euro, ca să ajungă la alte 150.000 de firme.

Toate declarațiile oficialilor europeni subliniază faptul că aceste cifre pot crește foarte mult în perioada următoare, în funcție de evoluția situației.

Ce fac țările europene pentru protejarea economiei

Italia, cel mai grav afectată de COVID-19, cu peste 2.000 de morți în urma pandemiei, are un plan de 25 de miliarde de europentru a proteja oamenii și companiile de impactul devastator al noului coronavirus. Din această sumă, 10 miliarde de euro vor merge către companii și angajați și 3,5 miliarde de euro către sistemul de sănătate.

Germania a anunțat că va acorda împrumuturi către toate companiile, indiferent de mărime, pentru a se asigura că economia nu va intra în recesiune, iar amânările de taxe și impozite vor scuti firmele de plăți de miliarde de euro.

Danemarca a alocat resurse bugetare pentru a se asigura că nu se vor pierde locuri de muncă în actuala situație, alocând buget pentru a plăti 75% din salariul angajaților dacă firmele promit să nu facă nicio concediere.

Suedia a adoptat un pachet de măsuri pentru sprijinirea economiei în valoare de peste 27 de miliarde de euro. Printre altele, guvernul va acoperi până în luna mai costurile legate plata concediilor și va acorda împrumuturi către companii.

Marea Britanie a anunțat un buget special de aproape 14 miliarde de euro, care include garanții de stat pentru împrumuturi bancare, reduceri de impozite pentru comercianți, granturi pentru IMM-uri, concedii plătite pentru oamenii care intră în autoizolare și extinderea beneficiilor pentru șomeri și liber profesioniști.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: