Finanțe Stiri

Creditarea unei firme slab capitalizată, pușcărie curată pentru bancher

10 iul. 2019 2 min

Creditarea unei firme slab capitalizată, pușcărie curată pentru bancher

Reading Time: 2 minute

Băncile au bani, însă nu pot împrumuta companiile slab capitalizate, care nu mai pot da banii înapoi, astfel că soluţia este reforma întreprinderilor şi reclădirea încrederii între mediul de afaceri şi sectorul bancar, spune Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR).

„Să creditezi o firmă slab capitalizată sau cu capitaluri negative este… hai să spunem aşa, este puşcărie curată pentru un bancher. Păi cum să ceri aşa ceva? Atunci nu trebuie să facem o reformă cum trebuie a întreprinderilor, să le forţăm într-un fel să se capitalizeze? Toate aceste elemente sunt trecute clar – pentru specialişti, e adevărat – în raportul nostru de stabilitate. Pentru că ei ştiu că ne frământă şi frământă inclusiv clasa politică, dar nu pot altceva decât să-mi iau acest angajament să ne aşezăm faţă în faţă”, a spus guvernatorul, la prezentarea raportului anual pentru 2018 al BNR.

Mugur Isărescu a arătat că până în perioada crizei, ne plângeam, inclusiv Banca Naţională, că nu sunt resurse financiare suficiente, mai pe şleau că nu avem bani, acum, la 70%, avem bani, dar nu avem ce credita. “Cam aşa se plâng băncile. Noi nu credem că băncile au în totalitate dreptate. Avem probleme structurale, într-adevăr, puţine societăţi bancabile. Nu putem forţa băncile să dea credite unei firme care nu prezintă credibilitate că va da banii înapoi”, a spus guvernatorul.

Mugur Isărescu a precizat că acesta este peisajul în toată Europa, unde creditarea s-a înăsprit foarte mult. „Pe de altă parte, avem o situaţie care ne preocupă. Există un exces de resurse şi puţini beneficiari. Soluţia bineînţeles că este o reformă structurală a întreprinderilor. Dar şi aici există riscuri. Am prezentat această posibilitate în toamna anului trecut, în raportul de stabilitate, iar un domn senator a înţeles că băncile subminează economia naţională că nu dau credite oricum şi oricând. Ne-am dus, i-am explicat situaţia, apoi el a ieşit şi a spus acelaşi lucru şi a continuat până în urmă cu câteva luni. Deci este clar că aici este o neînţelegere. Situaţia nu este, ca să zic aşa, citez dintr-un contemporan: nu este simplă, ci complexă. Adevărul este şi de-o parte şi de alta”, a susţinut Isărescu.

Guvernatorul a spus că va încerca să aducă la aceeaşi masă reprezentanţi ai băncilor şi ai mediului de afaceri. „Trebuie să găsim o soluţie. Bani există. Până când îi punem faţă în faţă, două lucruri trebuie înţelese. Unu: mai ales acum, în Europa, băncile cu greu dau credite pe termen foarte îndelungat. Băncile nu sunt parteneri de investiţii, sunt bancheri, dau credite. Din acest motiv, în Europa se pune un mare accent pe pieţele de capital”, a arătat Isărescu.

„Dorinţa multor întreprinderi este să ia credite pe 20 de ani să se dezvolte. Nu este ceea ce pot face băncile comerciale. Poate o bancă de dezvoltare. Avem în schimb fondurile de garantare, care ar putea să intervină aici. Deci, cu aceleaşi cuvinte, situaţia nu e simplă, ci complexă. S-o discutăm, dar s-o discutăm cu judecăţi normale, economice, nu cu dorinţe, care nu pot să rezolve chestiunea”, a continuat Isărescu.

Guvernatorul a arătat că este nevoie de o restabilire a încrederii în sistemul bancar și a adăugat că ordonanţe de tipul 114 nu fac decât să înrăutăţească situaţia.

„Tot timpul să pui în conflict băncile cu societatea, cu întreprinderile, nu aceasta este soluţia, că au şi ei o responsabilitate, bancherii. Ei răspund de banii deponenţilor, răspund cu capul, aşa că nu pot să crediteze oricum”, a spus Isărescu.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: