Management Stiri

Cresterile salariale din IT ajung la 20% in acest an

7 mai 2015 4 min

Cresterile salariale din IT ajung la 20% in acest an

Reading Time: 4 minute

Companiile din domeniul R&D vor creste salariile programatorilor cu pana la 20% in acest an, cresteri aliniate cu rezultatele pe care angajatii le obtin, arata studiul de salarizare AIMS Salary Map IT editia 2015. Pe langa salarii, angajatii din IT beneficiaza de prime de loialitate care pot ajunge pana 3000 de euro, traininguri, un program flexibil si asigurari private de sanatate.

Studiul analizeaza piata salariilor si a beneficiilor pentru industria IT din Vestul, Nordul si Estul Romaniei, la editia din acest an participand 50 de companii din domeniul R&D (cu activitate principala pe zona de dezvoltare software) din centre regionale precum Timisoara, Cluj, Iasi, Brasov, Sibiu sau Craiova – companii care numara impreuna peste 7.200 de angajati.

“Aproape toti participantii la studiu au declarat ca vor opera cresteri salariale in 2015, cifra medie de crestere salariala estimata de participanti fiind de 8,69%, dar in anumite companii cresterile salariale pot ajunge si la 20% din bugetul total de salarii”, arata un comunicat al Aims.

Potrivit studiului, majoritatea deciziilor de crestere salariala au la baza evaluarea performantei individuale, in 92% din cazuri cresterea salariala a angajatului din R&D fiind aliniata cu rezultatele pe care acesta le are la locul de munca – in timp ce doar 42% din angajatori tin cont de vechimea in firma a angajatilor sau de nivelul de senioritate al acestora. Astfel, angajatii cu mai putina vechime in firma pot ajunge la nivele salariale superioare angajatilor mai vechi si loiali, dar care nu au iesit foarte bine la evaluarea performantelor.

In peste 72% din companiile participante la studiu se acorda bonusuri de performanta, care se adauga la castigurile salariale fixe. De asemenea, peste o treime dintre participantii la studiul AIMS au declarat ca ofera cel de-al 13-lea salariu lunar, o practica adusa in Romania de firmele germane la inceputul anilor 2000. Cele mai multe companii acorda cel de-al 13-lea salariu la final de an, in perioada sarbatorilor.

Prime de loialitate de 3000 de euro

Potrivit studiului, o alta practica tot mai intalnita in cadrul companiilor din regiunea de Vest a tarii este acordarea primei de loialitate, prima care se acorda dupa ce angajatul ramane in companie o anumita perioada de timp. Pentru angajatii care stau in companie mai mult de 5 ani, aceasta prima (care se acorda de obiceio singura data-sub forma de suma fixa) poate ajunge pana la 6.500 lei brut (peste 1400 euro), iar pentru angajatii care au depasit 10 ani in cadrul firmei se ajunge si la peste 14.000 lei brut (peste 3.100 euro).

“Desi majoritatea firmelor participante la studiu nu prevad inca acordarea acestei prime, observam o tendinta de crestere de la an la an a numarului de firme care acorda acest stimulent”, arata comunicatul Aims. O posibila explicatie ar fi lupta tot mai apriga pe care firmele de profil o dau pentru a creste retentia angajatilor seniori, intr-o piata in care recrutarea agresiva de personal de la firmele concurente devine o practica tot mai raspandita.

In afara stimulentelor financiare, companiile participante ofera si alte beneficii angajatilor. Acordarea masinii de serviciu pentru angajatii din esaloanele de management este o abordare tot mai raspandita in Romania, fiind in acelasi timp un instrument de lucru (pentru cei care trebuie sa faca deplasari in interes de serviciu) dar si un simbol al statutului (acest beneficiu fiind acordat in general managerilor din esaloanele de upper management).

Acordarea masinii de serviciu pentru managerii din R&D nu este, insa, o practica uniform intalnita pe intreg cuprinsul tarii. Cercetarea AIMS arata ca managerii de R&D din Timisoara beneficiaza intr-un grad mult mai mare de acest stimulent (in 42% din companiile participante la studiu), decat cei din regiunea Cluj sau Iasi (17%, respectiv 20%). Ca beneficiu suplimentar, in jumatate din cazurile raportate in studiu, angajatii au dreptul de a achizitiona masina la un pret subventionat in urma expirarii perioadei de leasing.

O situatie specifica industriei IT o constituie preocuparea angajatorilor pentru sanatatea salariatilor. In urma cercetarii intreprinse de AIMS, 9 angajatori din 10 ofera salariatilor servicii medicale suplimentare celor obligatorii prin lege (medicina muncii). Mai precis, 60% dintre companiile participante au declarat ca ofera angajatilor abonamente la retele de clinici private in timp ce aproximativ 30% ofera angajatilor asigurari private de sanatate. Spre deosebire de alte ramuri ale economiei, in industria R&D aceste beneficii nu se acorda doar angajatilor din management, ci sunt distribuite echitabil catre toti salariatii.

O alta cifra in crestere este numarul firmelor ce le platesc angajatilor contributia la fonduri de pensii private. In 2015, 24% din participantii la studiul AIMS au declarat ca acorda acest beneficiu, o cifra mai mare decat cea din 2014.

Firmele de R&D din Romania investesc si in dezvoltarea profesionala a angajatilor. In medie, conform rezultatelor studiului, fiecare angajat din R&D petrece intre 32 de ore anual (pentru companiile din Cluj) si 42 de ore anual (pentru companiile din Timisoara) in sala de curs.

De asemenea, angajatilor li se permite un program de munca cu ore flexibile (90% din participanti au introdus programul flexitime – angajatii neavand ora fixa de venit la birou), iar peste jumatate din companiile respondente au declarat ca le permit angajatilor sa munceasca de acasa cel putin o zi pe saptamana.

Toate aceste beneficii sunt necesare pe o piata in care fluctuatia fortei de munca este peste nivelul inregistrat in occident (cifra medie a fluctuatiei procesata pentruparticipantii la studiu este de 17%/an), iar trendul este de crestere a numarului de posturi disponibile pe piata (participantii la studiu si-au propus sa creasca numarul de angajati cu o cifra medie de 18% in acest an si cu inca16% in 2016).

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: