Finanțe Stiri

Cum creștem piața de asigurări de viață?

13 iun. 2019 2 min

Cum creștem piața de asigurări de viață?

Reading Time: 2 minute

Deși s-a vorbit mult în ultimii ani despre potențialul pieței asigurărilor din România, penetrarea asigurărilor de viață este sub 0,3%, a arătat Carmina Dragomir, CEO Metropolitan Life, in cadrul Școlii pentru Jurnaliști, organizată de UNSAR. Soluțiile de creștere a pieței vin din trei direcții, consideră reprezentanta Metropolitan Life: educația financiară, stimulentele fiscale și tehnologia.

“Penetrarea asigurărilor de viață se menține sub 0,3%, în ciuda creșterii economice, ceea ce arată că alți factori, precum nivelul redus de educație financiară și lipsa stimulentelor fiscale, limitează creșterea sectorului”, a spus Carmina Dragomir

Un român alocă, în medie, 18 euro pe an pentru asigurările de viață, media Uniunii Europene fiind de 1.300 euro, iar asigurările de viață reprezintă numai 20% din totalul primelor de asigurare, în comparație cu 60% în medie la nivelul UE.

„S-a afirmat că românii nu au bani pentru o poliță de viață, dar salariile au crescut în ultimii ani și s-a ajuns la o medie de 500 de euro. La acest nivel salarial, românii alocă 18 euro/an pentru o poliță de viață, în timp ce în Italia suma alocată reprezintă un salariu mediu, adică aproximativ 1.700 de euro. Practic, încheierea unei polițe de viață nu mai este o chestiune de venit, ci de priorități și educație financiară”, a explicat Carmina Dragomir.

50,05% din primele aferente asigurărilor de viață sunt concentrate în București și împrejurimi

“Soluțiile pentru creșterea pieței asigurărilor de viață vin din mai multe zone. Este important ca toți jucătorii din piață să meargă în sfera de educație financiară, deoarece studiile arată că o persoană educată ia decizii mai bune și are viitorul mai în control. Apoi, stimulentele fiscale-sunt piețe care au trecut de limita de importanta a asigurărilor de viață, venind cu un stimulent fiscal. În Italia, de exemplu, o poliță de 530 de euro viață, fără investiții, doar protecție, este deductibilă fiscal”, a spus reprezentanta Metropolitan Life.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: