Analize Antreprenori by eMAG Business

Cum s-au schimbat preferințele românilor în materie de flori

17 iul. 2020 2 min

Cum s-au schimbat preferințele românilor în materie de flori

Reading Time: 2 minute

Preferințele românilor în materie de flori au evoluat de la buchete de crizanteme la aranjamente florale exotice, cu strelizia sau orhidee wanda, arată o analiză a retailerului Floria.ro, care a împlinit 10 ani pe piața românească.

Cum s-au schimbat clienții în 10 ani

În 2010, când conceptul de florărie online era la început, primii clienți erau persoane conectate la tehnologie: tineri, persoane care lucrau în corporații sau în domeniul IT, expați. Odată cu evoluția firească a domeniului online, clienții s-au împărțit în altfel de categorii: romanticii – care comandă soțiilor/iubitelor flori pastelate, diafane, cuceritorii – care preferă buchetele impresionante de trandafiri și, de obicei, vin și cu o cerere în căsătorie, clienții corporate – care sunt de altfel și cei mai pragmatici, plasând comenzi din timp pentru momentele speciale din an (zile de naștere, sărbători, lansări de produse, evenimente proprii etc).

Top orașe cu cele mai multe comenzi

Cele mai multe flori au fost comandate, de-a lungul celor 10 ani în București, Constanța, Timișoara, Iași, Cluj. La nivel internațional, Floria.ro livrează în 51 de țări, iar cei mai mulți clienți vin din țările cu comunități mari de români: Italia, Spania, Marea Britanie. 

Cum au evoluat preferințele

Dacă în 2010-2012 se cereau cu precădere buchete de garoafe, coșuri de crizanteme sau, cel mult, buchete de tradafiri roșii, în 2013-2015 a urmat o perioadă excentrică, cu trandafiri albaștri, trandafiri curcubeu, aurii sau orhidee în cutie. În ultimii ani, atenția clienților s-a îndreptat către flori exotice, către varietăți deosebite ale unor flori considerate clasice, cum ar fi tradafirii Pink Mondial, Cool Water sau garoafele Antique.

Cele mai populare flori acum sunt hortensiile și bujorii, iar din speciile exotice protea și ozoth. Preferințele au evoluat și în privința formelor – s-a renunțat la buchetele perfect rotunde sau în cascadă – sau a cromaticii. Acum sunt la fel de populare și buchetele unde domină verdeața, de exemplu. Clienții sunt atenți la trenduri, urmează tendințele internaționale, iar designul floral este din ce în ce mai apreciat, a exemplificat Marina Popescu.

De asemenea, clienții au început să comande în ultimii doi ani tot mai multe flori pentru acasă, iar anul acesta se remarcă un trend spre plantele verzi, de apartament, influențat de perioada de distanțare socială, care a reîndreptat atenția spre înfrumusețarea interioarelor și aducerea naturii în casă. 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: