Biz Timișoara

Cum se va transforma Piața Victoriei din Timișoara

Reading Time: 4 minute

Ordinul Arhitecților din România (OAR) a anunțat câștigătorii concursului care vine cu soluții pentru amenajarea unui loc simbol al Timișoarei dar și cu o valoare istorică națională: Piața Victoriei. Jurizarea proiectelor înscrise la Concursul Internațional de Soluții PIAȚA VICTORIEI, TIMIȘOARA, a fost făcută de șapte specialiști.

Primăria Timișoara încearcă̆ de mai mulți ani să reabiliteze acest spațiu, asupra căruia au fost contractate și sunt în curs de realizare câteva intervenții fragmentare de întreținere, reparații și amenajări locale.

Miza concursului constă în formularea unei soluții de amenajare a spațiului public respectuoasă față de patrimoniul construit, față de toate straturile pe care istoria le-a depozitat în acest spațiu și în acord cu elementele de peisaj urban.

Participanții la concurs trebuiau să regăsească potențialul maxim pentru fiecare dintre necesitățile Pieței Victoriei, ”o justă măsură între valorile perene ale istoriei și spațiului Pieței Victoriei, între posibilitățile de inovare în acord cu modul contemporan de gândire și utilizare a spațiului public“.

Competiția lansată oficial pe data de 11 iulie , organizată de Ordinul Arhitecților din România (OAR), cu sprijinul Filialei Teritoriale Timiș a OAR, alături de Autoritatea Contractantă – Municipiul Timișoara, a anunțat proiectele care au întrunit cel mai mare punctaj, pe locul întâi fiind soluția propusă de STUDIO ARCA SRL & PRODID SRL, autori principali: arh. Radu Golumba (STUDIO ARCA) și arh. Șerban Sturdza (PRODID).

Juriul a notat că “acest proiect este o expresie a coexistenței armonioase a vieții urbane contemporane cu natura. Dintr-o perspectivă extinsă, juriul a apreciat conservarea tipologiei spațiale a pieței – înglobând conceptul de grădină urbană rectangulară. Spațiul a fost evaluat în mod holistic, oferind patru tipuri de experiențe fiecăreia. Aceste zone distincte dispuse axial au fost abordate cu delicatețe printr-o notă contemporană.

Soluția propusă face ca atât catedrala, cât și clădirea operei să nu fie percepute bidimensional; ele au fost percepute ca părți integrante ale pieței, fiindu-le dedicate spații publice proprii care în același timp sunt parte din compoziția principală liniară formată din segmente abil delimitate ale cărei segmente corespunzătoare ale spațiului public sunt abil delimitate. “

Valoarea estimată a contractului de servicii de proiectare este de 1.500.000 EUR fără TVA (7.415.850,00 LEI fără TVA.

În urma deliberărilor juriului au fost selectate și alte proiecte:

PREMIUL II – Proiectul nr. 113 – DR5414 – DRS Architects SRL

Autor principal: Arh. Cosmin Gălățianu

Co-autori: Arh. Cristian Beșliu, Arh. Andrei Ovidiu Lefter

Colaboratori arhitectură: Arh. Dan Bălinisteanu, Arh. George Nasta, Arh. Cristina Costea, Arh. Teodora Escu, Arh. Sorana Negulescu, Arh. Mihnea Munteanu

Colaboratori specialități: Ing. Horia Mihnea (structuri)

“ Proiectul se bazează pe caracterul intrinsec al „pieței grădină”, dar cu o abordare complet nouă, care introduce o organizare și un concept spațial contemporan. Metodologia creativă este apreciată, deoarece dezvăluie noi oportunități de interacțiune între utilizatori, mediul urban și cel peisajer. Propunerea este structurată pe o accesibilitate intensivă a spațiului.

Orientarea preponderent longitudinală a soluției facilitează o delimitare clară și bine articulată între zona centrală și cea periferică a pieței. În același timp, ea permite diverse trasee în toate direcțiile. Spațiul public verde existent se transformă în această propunere într-o zonă interactivă, receptivă la scenarii de utilizare variate – un loc democratic care invită la implicare.” – aprecierea Juriului

PREMIUL III – Proiectul nr. 127 – PV0300 – SC SIMPLE ARCHITECTURE SRL

Autor principal: Arh. Boca Ștefania, Arh. Chioran Bogdan

Co-autori: Arh. Muntean David, Arh. Afloarei Ioana

Colaboratori arhitectură: Arh. Pintea Dan Andrei

Colaboratori specialități: Inginer Peisagist Manoilă Andreea

“Proiectul pornește de la ideea de a transforma piața existentă într-un parc memorial. Recunoscând Piața Victoriei ca fiind locul de naștere simbolic al revoluției române, proiectul urmărește să marcheze în memoria colectivă această semnificație istorică prin transformarea pieței într-un spațiu comemorativ. Juriul consideră că proiectul transmite un mesaj simplu, potent și plin de forță. Acesta este transpus printr-un gest sofisticat și coerent, creând cu abilitate un spațiu contemplativ. Bazându-se pe o analiză spațială, proiectul integrează diferite straturi istorice în designul său.” – aprecierea Juriului

MENȚIUNE I – Proiectul nr. 128 – TM1989 – S.C. FILIP S CONCEPT S.R.L.

Autor principal: Filip Iounț Radu, Hotea Timotei

Co-autori: Boancă Păunița Iuliana, Pașca Georgiana Alexandra, Galeșanu Eduard, Rohian Cătălina, Mojolic Gabriela, Illyés Hannah Lilla, Meszaros David Csaba

Colaboratori arhitectură: S.C. LAU Studio S.R.L., THEISS MARIE ELISABETH

Colaboratori specialități: S.C. Păunița Boancă Arhitectura Peisajului S.R.L. – ing. peisagist

“Juriul apreciază această soluție deoarece combină și subliniază caracterul specific al „pieței-grădină” cu o accesibilitate sporită. Proiectul promovează incluziunea și traficul pietonal.

Spațiul din fața catedralei este recunoscut ca o zonă de intrare, în timp ce spațiul din fața clădirii operei este desemnat ca spațiu memorial și este marcat de o intervenție delicată, dar puternică din punct de vedere conceptual și simbolic.” – aprecierea Juriului

MENȚIUNE II – Proiectul nr. 114 – TE3785 – Arhitectura de Fotografie SRL (lider de asociere), Atelier Vrac SRL, Wolfhouse Productions SRL, AMAIS Inclusive Design and Architecture SRL, RPR Birou de studii contemporane SRL (asociații)

Autori principali: Arhitectura de Fotografie SRL, Atelier Vrac SRL, Wolfhouse Productions SRL, AMAIS Inclusive Design and Architecture SRL, RPR Birou de studii contemporane SRL

Co-autori: Arh. Marius Vasile, Arh. Pepe Peralta Guererro, Arh. Cristi Bădescu, Arh. Zenaida-Elena Florea, Peis. Diana Culescu, Urb. Iulian Canov, Arh. Andreea Petre, Arh. Ștefan Sălăvăstru, Dr. Arh. Iris Popescu

Colaboratori arhitectură: Alexandru Cătăuță, Andrei Cumpănășoiu, Casian Ciurezu

Colaboratori specialități: Peis. Andrei Niculae, Ghid Alexandru Binescu (Consultanță privind Istoria Revoluției din Timișoara), Dr. Arh. Iris Popescu (Consultanță privind proiectarea incluzivă și accesibilizare)

“Acest proiect merită apreciere pentru ideea sa puternică și clară de a extinde direct spațiul parcului, înconjurând catedrala și intrând în oraș prin Piața Victoriei. Astfel, piața devine clar o poartă verde către centrul istoric al orașului. Această intrare verde este ulterior extinsă prin piață printr-un sistem liniar verde, care integrează și străzile laterale. Juriul apreciază acest concept care accentuează caracterul de „grădină-piață” specific Pieței Victoriei.” -aprecierea Juriului

Autoritatea Contractantă a concursului este Municipiul Timișoara, aceasta urmând să devină beneficiarul proiectului contractat în urma concursului.

Toader Păun

Recent Posts

România, pe harta celor mai bune 50 de pizzerii din Europa. Ce restaurant a ajuns în „Top Pizza 2024”

Pizzeria Zano din Iași, singura din România prezentă în acest clasament, ocupă locul 49 în Europa conform ghidului 50 Top…

o oră ago

Photon Energy Group obține o finanțare de 15 mil. euro de la BERD pentru șase centrale fotovoltaice în România

Photon Energy NV a semnat un acord de împrumut securizat în valoare de până la 15 milioane de euro cu…

2 ore ago

Kantar prezintă planul de acțiune pentru creșterea brandurilor, o analiză la nivel global a peste 6,5 miliarde de date

Kantar a lansat astăzi Blueprint for Brand Growth (Planul de acțiune pentru creșterea brandurilor), o analiză la nivel global a…

5 ore ago

Lucian Toader, despre programul Electric Up: Auditul energetic împreună cu proiectul tehnic sunt cele mai importante componente din cererea de finanțare

În luna aprilie, Ordonanța de urgență 39/2024, privind instituirea programului Electric Up, ediția a doua, s-a publicat în Monitorul Oficial.…

6 ore ago

Hackatonul pentru studenți, UniCredit Fin Tech Hack, la Romanian Creative Week

Romanian Creative Week (RCW) lansează studenților din Iași, în 17-18 mai, o provocare inedită. UniCredit Fin Tech Hack, cu premii…

6 ore ago

Apa Nova reia show-urile fântânilor din centrul Bucureștiului din 17 mai

Spectacolele de apă, muzică şi lumini „Simfonia Apei” vor începe la Fântânile Urbane din centrul Bucureştiului, din 17 mai. Show-urile…

7 ore ago