Business

Photon Energy Group obține o finanțare de 15 mil. euro de la BERD pentru șase centrale fotovoltaice în România

Reading Time: 2 minute

Photon Energy NV a semnat un acord de împrumut securizat în valoare de până la 15 milioane de euro cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Acordul reprezintă a doua finanțare de proiect a Grupului pentru activele europene de energie solară fotovoltaică care operează pe baza unui sistem în piața liberă, vânzând energie fără un Acord de Cumpărare de Energie (PPA) sau sprijin din partea statului.

Investiția BERD va finanța construcția și finalizarea portofoliului de șase parcuri fotovoltaice ale Photon Energy, cu o capacitate de 29 MWp în România. Ca parte a proiectului, EBRD va sprijini și compania în extinderea serviciilor “Demand Response ”, precum și licitațiile pe piața de capacitate și cheltuielile de cercetare – dezvoltare CapEx ale Lerta S.A.

Împrumutul acordat de EBRD este posibil datorită unei garanții din partea Uniunii Europene în cadrul programului său InvestEU.

Photon Energy dezvoltă în prezent proiecte solare fotovoltaice la scară largă, cu o capacitate totală combinată de peste 1,2 GWp în Australia și principalele piețe din Europa Centrală și de Est, inclusiv peste 210 MWp în România.

„Semnarea acestui acord de finanțare confirmă că modelul nostru de afaceri integrat, bazat pe capacitatea de a dezvolta, proiecta, construi, finanța și opera sisteme fotovoltaice, precum și de a monetiza energia generată, a fost implementat cu succes pe piața românească. Decizia noastră de a ne angaja în construcția de centrale electrice fotovoltaice suplimentare, cu o capacitate totală de 29 MWp, și de a vinde energia electrică pe piață reprezintă o încredere foarte mare în sectorul energetic românesc, la fel cum o reprezintă și finanțarea proiectelor noastre oferită de BERD.”

Georg Hotar, CEO al Photon Energy Group

Grupul Photon Energy furnizează energie solară, soluții de apă curată și remediere a mediului în întreaga lume. Serviciile sale de energie solară sunt furnizate de Photon Energy, care, de la înființarea sa în 2008, a construit și a pus în funcțiune centrale solare cu o capacitate combinată de peste 160 MWp și are centrale electrice cu o capacitate combinată de 131.1 MWp în portofoliul propriu. În prezent, compania dezvoltă proiecte cu o capacitate combinată de 1,2 GWp în Australia, Ungaria, Polonia și România și oferă servicii de operare și întreținere pentru 700 MWp la nivel mondial.

Prin filiala sa deținută integral, Lerta, Grupul deține licențe de tranzacționare a energiei electrice în Polonia, Cehia, Slovacia, Ungaria, România și Serbia.

Photon Water, altă companie importantă a Grupului, oferă soluții de apă curată, inclusiv servicii de tratare și remediere, precum și de dezvoltare și gestionare a puțurilor și a altor resurse de apă. Photon Energy NV este listată la bursele din Varșovia, Praga și Frankfurt, precum și la XETRA, principala platformă de tranzacționare online din Germania.

Team

Recent Posts

De la Arsenalul Serenissimei Republici la Arsenale della Bienale

Până pe 24 noiembrie, cel mai important festival de artă din lume - reunește artiștii ale căror lucrări sunt adunate…

30 de minute ago

Norvegienii de la Visma au preluat de la Catalyst România acțiunile rămase în SmartBill

Catalyst Romania Fund I și-a vândut acțiunile rămase în SmartBill, furnizor român de servicii cloud de facturare, inventariere și contabilitate,…

2 ore ago

WizzAir lansează tarife speciale pentru pasagerii Eurowings in România

Wizz Air, cea mai importantă companie aeriană din România, anunță tarife speciale (de salvare) pentru clienții Eurowings afectați de recentele…

2 ore ago

Cifrele pieței de e-commerce, tendințe & idei principale de la  GPeC SUMMIT 2024

Două tendințe majore au fost abordate pe scena GPeC SUMMIT 2024: AI și impactul magazinelor online chinezești în România. De-a…

3 ore ago

Grupul City Grill a bugetat investiții de peste 20 de milioane de euro în acest an

2024 este un an important pentru grupul Citry Grill care a împlinit 20 de ani de la lansare în luna…

4 ore ago

O româncă, în fruntea Public Affairs Community of Europe

Pentru următorii trei ani, noua președintă a Public Affairs Community of Europe (PACE) va fi Laura Florea, fondatoare și vicepreședintă…

4 ore ago