Tech Stiri

Cum vindem și cumpărăm artă digitală în Blockchain?

9 apr. 2021 3 min

Cum vindem și cumpărăm artă digitală în Blockchain?

Reading Time: 3 minute

Ce este NFT? Inițialele vin de la Non Fungible Token și reprezintă un tip unic de activ care este practic un jeton criptografic dintr-un sistem de tip blockchain. Mai pe larg, NFT este o unitate de date într-un registru digital (Blockchain), unde fiecare NFT reprezintă un articol digital unic. NFT-urile pot reprezenta fișiere digitale precum artă, audio, videoclipuri, articole din jocuri video și alte forme de muncă creativă. Însă ceea ce generează acum senzaționalul NFTs este utilizarea tehnologiei pentru a vinde artă digitală.

De Ciprian Stănescu

”NFT este dificil de înțeles dacă e privit dintr-un singur punct de vedere”, spune Adrian Posteucă, CEO al diviziei NFTs de la StakeBorg în cadrul ediției 13 a Future Talks, în dialog cu gazda Future Talks, Ciprian Stănescu. ”Până acum am fost obișnuiți că internetul e gratis, WIFI-ul e gratis, că ceea ce este pus pe internet este oarecum gratis – toate lucrurile acestea conduc spre descentralizare.”

Conversația integrală poate fi vizionată aici sau ascultată aici.

Artistul american Mike Winkelmann, cunoscut ca Beeple, cel care a vândut cu aproape 70 milioane dolari un colaj de desene și animații realizat timp de 5.000 de zile, a declarat că ”asistăm la începutul unui nou capitol din istoria artei digitale”.

Adrian Posteucă definește NFT-ul ca fiind ”un conținut unicat ce nu poate fi replicat”. Această parte de unicitate este înscrisă într-un MetaData, înregistrată pe un blockchain, ceea ce îi oferă un certificat permanent de autenticitate. ”Este pentru prima dată în istoria digitală a omenirii când există un certificat de autenticitate pentru lucruri intangibile, pentru lucrurile digitale. Blockchain-ul oferă un certificat de autenticitate tangibil pentru lucrurile intangibile.”,

Pizza Hut Canada a vândut fotografia unei felii de pizza cu 8.000 $, acțiunea fiind și una de PR. Poți să cumperi lucruri pentru prima dată în istorie: primul colaj, prima melodie. Poți sa fii primul și unicul. Proprietarul poate sa revândă ”piesa” NFT la un preț de 5 sau 10 ori mai mare.

Prima melodie românească ca NFT a fost lansată de cântăreața Delia printr-o licitație. E primul proiect NFT pentru StakeBorg din România. ”Peste ani poate să devină foarte valoroasă pentru că e prima piesă românească pusă pe NFT, chiar dacă a cumpara melodia unui anumit artist nu te face proprietarul dreptului de autor. Proprietarul care a facut această achiziție digitală are înregistrată amprenta digitală pentru această primă melodie româneascaă de tip NFT”.

Adrian Posteucă mai spune că lansarea NFT pentru un artist consacrat, prin care se analizează apetența unui public targhetat, reprezintă un câștig mai important decât cifra vânzării în sine și, mai ales, posibilitatea pe care o deschide o astfel de acțiune în piața din România.

Al doilea proiect NFT al  StakeBorg este celebra reclamă din Time Square: momentul ”$GME GO BRRR” a reprezentat încununarea tuturor eforturilor pe care utilizatorii Reddit l-au făcut pentru compania TPS Engage și acum se vinde ca NFT.

Există o mare diferență între crypto și NFT, spune Posteucă. ”NFT centralizează dreptul de autor, crează o ancoră în lumea digitală în care totul e descentralizat. Când vom cumpăra haine, scanând produsul, vom putea face trasabilitatea bumbacului. Sistemul blockchain poate să fie și o soluție la fake-news. Însă e necesar ca toți actorii implicați în producerea știrilor să intre în acest sistem.”

Autentificarea unui NFT se face contracost, cost dat de energia depusă de calculator ca să adauge certificatul de proprietate în blockchain. Mulți artiștii își listează operele așa, dar primează brandul personal. Sau poate fi ceva extraordinar și nemaivăzut care să atragă interesul celor care achiziționează.”Mike era deja celebru dinainte de a își vinde opera online (70 milioane dolari). Există povești de succes în care un necunoscut încarcă ceva genial, vinde cu milioane de dolari și devine mega cunoscut. Există acea 1% șansă.”, spune Adrian Posteucă.

Arta digitală e și despre gaming și augmented reality: pământ virtual, magazine virtuale, haine virtuale, ca NFT-uri. Așadar există și o oportunitate de business, cel al creatorilor și al producătorilor de haine pe tărâmuri virtuale, în magazine virtuale. Chiar și presa clasică și-a făcut simțită prezența în aceste platforme digitale: Time Magazine a scos la licitație 3 coperți NFT, iar New York Times au vândut un articol ca un NFT.

”Discuția legată de drepturile de autor sau de apartenența anumitor lucruri va fi rezolvată cu ajutorul blockchain-ului”, declară Adrian Poesteucă. Iar pentru 2021, acesta prevede că artiștii vor vedea oportunitatea de a își vinde arta digitală pe aceste platforme. Mulți artiști cunoscuți sau mai puțin cunoscuți își vor intra pe aceste platforme, pentru a se afla mai aproape de utilizatori, chiar și brandurile mari se vor conecta cu această tehnologie, în mod special brandurile care au o comunitate puternică.

Future Talks au loc pe contul de Facebook și YouTube al Social Innovation Solutions, dar și pe ClubHouse sau Spotify și este un proiect dezvoltat alături de UniCredit Bank.

În fiecare săptămână în perioada februarie-octombrie Social Innovation Solutions aduce împreună experți, antreprenori, autorități publice și jurnaliști în conversațiile Future Talks pentru a a găsi răspunsuri ce ne pot facilitata adaptarea la prezent și viitor. Printre invitații primelor Future Talks din 2021 s-au numărat până acum Anca Dragu (Președinta Senatului), Alin Stoica (Prefectul Bucureștiului), Răzvan Crișan (Kane Group), Paul Ene (Ministerul Economiei), Tudor Giurgiu (TIFF), Anca Ungureanu (UniCredit) sau Răzvan Burleanu (FRF).

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: