Stiri

Cum votezi dacă ești în carantină. Pașii de urmat pentru a participa la alegerile din 27 septembrie

26 sept. 2020 2 min

Cum votezi dacă ești în carantină. Pașii de urmat pentru a participa la alegerile din 27 septembrie

Reading Time: 2 minute

Persoanele care nu se pot deplasa la secția de vot pentru a vota în alegerile din 27 septembrie, inclusiv cele aflate în carantină din cauza pandemiei de COVID-19 sau internate în spital, pot solicita urna specială mobilă. Iată pașii care trebuie urmați:

  1. Cum pot vota dacă nu mă pot deplasa la secția de votare?

Persoanele care se află în izolare sau carantină au posibilitatea de a solicita urna specială (mobilă). Pentru aceasta, persoanele în cauză trebuie să depună o cerere prin care să solicite trimiterea urnei speciale la adresa lor. La fel ca în anii anteriori, este necesar ca persoana să aibă domiciliul sau reședința în localitatea sau sectorul municipiului București în care se află secția de votare pentru a putea solicita urna specială.

  1. Unde depun cererea, când și ce trebuie să cuprindă?

Potrivit Dianei Pleș, avocat Iordăchescu & Asociații, aceste aspecte sunt reglementate de art. 6 din Hotărârea BEC nr. 81/2020. Astfel, cererea trebuie depusă la secția de votare de care aparține persoana respectivă, însă, având în vedere natura situației care generează solicitarea urnei speciale, depunerea cererii va putea fi efectuată de orice persoană. Cererea trebuie depusă în ziua anterioară alegerilor, 26.09.2020, între orele 18:00 și 20:00, cu excepția situației în care cauza pentru care se solicită urna specială intervine ulterior acestui moment.

Cerea poate fi scrisă atât de mână, cât și pe calculator, trebuie să fie semnată și datată de alegătorul solicitant și trebuie să conțină: numele, prenumele, codul numeric personal, domiciliul sau reședința, precum și seria și numărul actului de identitate.

DESCARCĂ AICI MODELUL DE CERERE PENTRU SOLICITAREA URNEI MOBILE

În plus, pentru dovedirea motivului pentru care se solicită urna specială este necesară anexarea unor documente justificative, care să ateste faptul că persoana în cauză nu se poate prezenta la secția de votare.

  1. Cum votez dacă sunt în spital?

Conform art. 7 alin. (3) din Hotărârea nr. 81/2020 BEC dacă se solicită exercitarea dreptului de vot prin intermediul urnei speciale de mai mult de 200 de persoane internate, conducătorii unităților asigură depunerea cererilor de votare prin intermediul urnei speciale în ziua prevotării.

  1. Când se va prezenta echipa care transportă urna mobilă la adresa mea?

Echipa care transportă urna mobilă se va deplasa la unitățile COVID-19 și la adresele persoanelor izolate și carantinate numai după ce a asigurat exercitarea dreptului la vot de către persoanele care au solicitat urna specială din alte cauze.

Photo © ZerborDreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: