Finanțe Stiri

Darea in plata, cadou pentru speculatori

9 dec. 2015 2 min

Darea in plata, cadou pentru speculatori

Reading Time: 2 minute

Legea privind darea in plata, care permite clientilor cu credite ipotecare sa stinga datoriile daca predau casa bancii, este un cadou facut speculatorilor pe costul general al societatii si incalca principii elementare de drept, considera Alexandru Reff, partener al casei de avocatura Reff & Asociatii, afiliata companiei de audit si consultanta Deloitte.

“Este cu siguranta o reglementare care aduce atingere unor principii fundamentale de drept, reglementand niste efecte diferite ale contractului decat cele avute in vedere la data incheierii lui. Sunt principii de drept elementare care sunt incalcate – de la cel care spune despre contract ca este legea partilor si ca efectele contractului trebuie sa se produca conform legii in vigoare la data semnarii lui, pana la principiul mai general al certitudinii in raporturile juridice, la principiul neinterventiei statului in limitarea unor drepturi”, a declarat Alexandru Reff, raspunzand unei intrebari referitoare la legea prinvind darea in plata, in cadrul unei intalniri cu jurnalistii.

Avocatul a aratat ca legea este “profund defectuoasa” din punct de vedere juridic si ca ar trebui sa fie contestata la Curtea Constitutionala. “Dupa parerea mea, se pune cu acuitate problema retroactivitatii, problema afectarii principiului sigurantei, certitudinii juridice si al fortei obligatorii a contractului si principiul ca legea care reglementeaza efectele contractului este legea de la data semnarii contractului”, a explicat Reff.

Legea este defectuosa si din punct de vedere al obiectivul pe care si l-a asumat in mod declarativ – acela de a proteja persoanele cu venituri reduse. “Ce se pare ca se reuseste – si sper ca este neintentionat acest efect, desi exista speculatii si in sens contrar – este o protectie sociala a speculatorilor, a celor care au posibilitati sa achite imprumutul respectiv fiind proprietarii poate a multor imobile sau avand o serie de alte active sau resurse financiare in patrimoniu si carora li se ofera un cadou total nemeritat pe costul general al societatii. Fara indoiala, costurile care vor fi absorbite de banci vor fi intr-o forma sau alta transferate societatii sau mediului economic”, a spus Reff.

Avocatul a spus ca legea privind darea in plata este contestabila si din punct de vedere al finalitatii care se urmareste si si-a aratat speranta ca va fi retrimisa spre analiza pentru o variata mult mai bine gandita.

Legea a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de for legislativ decizional, la sfarsitul lunii noiembrie si a fost trimisa spre promulgare presedintelui Klaus Iohannis. Acesta o poate promulga sau o poate retrimite Parlamentului. De asemenea, legea ar putea fi contestata la Curtea Constitutionala.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: