Stiri

Datoria Primăriei Capitalei la ELCEN a atins 1 miliard de lei

10 mai 2024 2 min

Datoria Primăriei Capitalei la ELCEN a atins 1 miliard de lei

Reading Time: 2 minute

Compania de producție a energiei termice pentru București, ELCEN, a organizat o conferință de presă în care a denunțat faptul că datoriile Primăriei Capitalei pentru plata agentului termic au atins cifra de 1 miliard de lei.

ELCEN trage un semnal de alarmă, după ce a mai fost în trecut în insolvență din cauza altor datorii neplătite, iar în situația actuală, compania ar putea intra direct în Faliment. ELCEN a ieșit din insolvență în februarie 2023, dovedind că poate fi viabilă din punct de vedere economic și ar putea funcționa în condiții de performanță. Compania are pregătite proiecte de investiții in centrale noi și face eforturi pentru modernizare și eficientizare.

„Sistemul de termoficare din București are doi piloni: ambii trebuie sa fie sănătoși și viabili din punct de vedere tehnic, economic și financiar. E nevoie de colaborare, implicare si înțelepciune din partea tuturor părților implicate în bunul mers al acestui sistem. Orice tergiversare sau lipsă de acțiune se repercutează asupra locuitorilor bucureșteni”, transmite compania într-un comunicat.

Datorii uriașe la energia termică

În 2020, datoria PMB-Termoenergetica către ELCEN era de 243.965 lei. În doar 4 ani, datoria a ajuns la 1 miliard de lei. În acest moment, datoria PMB în contul subvenției neplătite se ridică la circa 600 de milioane de lei.

„Situația actuală arată că se perpetuează un model de management defectuos. Să cumperi marfă fără să o plătești mergând pe premiza ca trebuie asigurată continuitatea serviciului este o strategie care adâncește și mai mult problemele deja grave ale sistemului, iar cei care suferă sunt locuitorii capitalei ce plătesc la timp facturile și celelalte instituții racordate la rețea”, afirmă oficialii ELCEN.

Blocarea financiară a ELCEN ar putea pune în pericol orice proiect de modernizare / retehnologizare. În condiții anterioare similare, determinate de neplata sau plata cu mari întârzieri a subvenției de către PMB, datoriile acumulate de RADET către ELCEN de-a lungul anilor au împiedicat orice investiții majore în grupuri energetice noi, moderne în cadrul ELCEN și au determinat întrarea în insolvență a ELCEN în 2016.

Există, de asemenea, riscul de îngreunare sau chiar blocare a procesului de fuziune între ELCEN și Termoenergetica, din cauza datoriilor acumulate și neplătite. Guvernul pune condiții în Memorandumul aprobat la începutul acestui an care stabilește fuziunea ELCEN-Termoenergetica: plata integrală a datoriilor.

ELCEN consideră că Primăria Municipiului București trebuie să-și asume responsabilitatea pentru asigurarea continuității prestării serviciului public de furnizare a apei calde și căldurii către locuitorii bucureșteni onorandu-și obligațiile de plată. Realizarea fuziunii reprezintă o soluție care poate sa deblocheze actuala situație financiară gravă și care să asigure premisele pentru realizarea unitară a investițiilor.

Fuziunea Elcen – Termoenergetica ar rezolva problema apei calde

Fuziunea Elcen-Termoenergetica menită sa implementeze in mod eficient sistemul de încălzire centralizata in București ar putea fi afectată de datoria municipalității către ELCEN si de lipsa de acțiune și de interes a PMB.

Realizarea auditului energetic anunțat de PMB, plata datoriilor către ELCEN și realizarea fuziunii ELCEN-Termoenergetica ar rezolva situația. Fuziunea Elcen-Termoenergetica ar crea o companie nouă, viabilă care să integreze atât producătorul, cât și distribuitorul. Aceasta va putea pune in practica o strategie unitară de investiții și de dezvoltare care să vizeze creșterea eficientei la nivelul întregului sistem, pentru că degeaba se modernizează CET-urile, dacă țevile de termoficare rămân găurite, iar apa fierbinte se pierde în pământ, în loc sa ajungă în casele oamenilor. Creșterea eficienței la nivelul întregului sistem înseamnă reducerea costurilor și facturi mai mici la întreținere.

Array

Articole pe aceeași temă: