Antreprenoriat by BT Business Interviuri

De la lapte proaspăt la Kefir Roze. Lăptăria cu Caimac, între tradiție, tehnologie și produse care surprind

14 iul. 2025 8 min

De la lapte proaspăt la Kefir Roze. Lăptăria cu Caimac, între tradiție, tehnologie și produse care surprind

Reading Time: 8 minute

Când spui Lăptăria cu Caimac, spui produse curate, cu gust autentic, dar și un model de afacere care a crescut fără artificii, fără bugete uriașe de marketing și fără compromisuri. Povestea brandului fondat de Adrian și Mădălina Cocan a început în urmă cu șapte ani, cu un prim produs livrat și o promisiune făcută: aceea de a aduce pe piață lactate 100% naturale, realizate din lapte proaspăt, trasabil, obținut în ferma proprie. Între timp, Lăptăria cu Caimac a devenit unul dintre cele mai apreciate branduri românești de pe segmentul premium.

Creșterea a fost una susținută și coerentă, cu investiții majore – o fabrică construită de la zero, un depozit nou, o linie de brânzeturi și game de produse tot mai variate, de la lactate fără lactoză la unt cu leurdă sau Kefir Roze. În spatele fiecărei lansări se află o echipă mică, dar atent construită, unde deciziile nu sunt dictate de trenduri rapide, ci de valori asumate și respect pentru consumator. Într-un an cu provocări legislative și economice importante, compania rămâne fidelă misiunii sale și se pregătește pentru noi investiții în eficiență și sustenabilitate. Pe lista de priorități a companiei se află acum două mari proiecte: o stație de bio gaz pentru care au deja un partener și o stație de igienizare ambalaje pentru a le refolosi, pentru care nu s-a găsit încă partenerul potrivit.

După șapte ani de la primul produs, Lăptăria cu Caimac, cu investiții în sustenabilitate, produse inovatoare și o echipă crescută atent – se dezvoltă organic și vizează poziția de lider în segmentul premium al pieței de lactate din România. Adrian și Mădălina Cocan ne-au povestit despre provocările și planurile lor, despre kefirul roz și despre cum e să faci business cu adevărat curat – de la fermă până la raft; despre ce înseamnă să construiești un brand care nu urmează reguli din manuale, ci propriul său drum – și care reușește să rămână autentic și relevant, chiar și într-o piață aglomerată.

Cum a evoluat brandul Lăptăria cu Caimac de la lansare până azi și cum l-ați poziționa în acest moment pe piața locală?

Anul acest Laptaria cu caimac a implinit 7 ani de la lansare, de la primul produs, primele livrări. Noi îl vedem ca un brand încă tânăr care mai are de demonstrat. Ce ni se pare nouă important este faptul că am reușit să fim consecvenți și responsabili față de valorile brandului, valorile noastre și să ne ținem mereu de promisiune. În acest moment Lăptăria cu caimac este un brand apreciat de consumatori, am îndrăzni să spunem chiar iubit.

Care sunt direcțiile principale de dezvoltare pentru următorii 2-3 ani și ce v-ați propus să atingeți în acest interval?

Avem mai multe direcții de dezvoltare pentru următorii 2-3 ani. Ne dorim să creștem distribuția și să ajungem mai ușor disponibili pentru fiecare consumator atât prin numărul de magazine în care suntem cât și prin numărul de produse disponibil la raft în fiecare magazin. Fiind o companie antreprenorială românească ne-am dezvoltat organic fără bugete imense de trade marketing, ci mai degrabă în ritmul pieței, asigurându-ne că avem o creștere sustenabilă fără risipă alimentară.

O altă direcție este dezvoltarea de produse noi. Ne dorim cu adevărat să oferim lactate de specialitate și atunci lucrăm continuu pentru produse 100% naturale, bazate pe lapte bun, adevărat. În ultimile 12 luni am lansat gama fără Lactoză – Gingaș, ce conține: iaurt, smântână, cașcaval feliat, unt și brânză proaspătă; am lansat și brânză proaspătă cu lactoză și 6% grăsime precum și un produs nou în completarea gamei Kefir, respectiv Kefir Roze.

Ce investiții ați realizat în ultimul an și cum s-au reflectat ele în eficiența producției sau în portofoliul de produse?

Suntem o companie care a investit mult în general, mai întâi fabrica complet nouă construită în 2017, apoi depozit și secția de brânză în 2022, așa că ne concentrăm să fim eficienți cu aceste 2 mari investiții. În ultimul an ne-am orientat către mici investiții cu scopul gestionării mai bune a consumurilor de energie,  îmbunătățirea productivității și lansarea de noi categorii de produse.

Avem pe lista de priorități două mari proiecte: o stație de bio gaz pentru care avem deja un partener specializat și lucrurile sunt pe făgașul corect (urmează să obținem autorizația de construcție); o stație de igienizare ambalaje pentru a le refolosi, pentru care căutăm încă partenerul potrivit.

Ați reușit să formați echipa dorită, în special cea de consultanți și decidenți-cheie? Cât de greu e să găsești oameni potriviți în agrobusiness?

Echipa noastră s-a format încet în ultimii ani având în minte un echilibru între funcțiunile de care avem nevoie și dimensiunea businessului nostru. Putem spune că acum suntem într-un punct de echilibru și ne uităm cu interes la următoarea etapă.  Nu găsim ușor specialiști, oameni cu experiență în producția de lactate sau creșterea vacilor care să vrea să muncească în mediul rural și în fabrică/ fermă. Dar nici nu ne așteptam să fie ușor. În poziții cheie, de decizie, ne-am uitat un pic mai mult la caracter și tipul de om versus calificare și experiență pentru ca noi credem că multe lucruri se pot învăța cu atitudinea, mintea și caracterul potrivit, dar capabilitatea într-un domeniu nu compensează lipsa valorilor sau a unei atitudini corecte. Încercăm să oferim oportunități de creștere tuturor colegilor noștri care doresc și pot și avem câteva exemple frumoase în companie.

Care sunt cele mai mari provocări actuale ale businessului și, în același timp, care considerați că sunt atuurile voastre cele mai puternice?

Cu siguranță anul 2025 a venit cu multe provocări penru orice antreprenor.  Schimbările legislative agresive și lipsa de consecvență, de predictibilitate, ne consumă multă energie. O altă  provocare constantă este să fim eficienți și să avem un control bun al costurilor, având în vedere inflația din ultimii ani, cursul euro – ron etc.; cu toate acestea, cea mai mare provocare o reprezintă obținerea de finanțare pentru planurile de investiții, deoarece în România se pune accentul pe finanțări ultragarantate pe termen scurt sau mediu iar proiectele industriale nu aduc randament imediat. 

În ce stadiu se află proiectul de colectare, spălare și reutilizare a sticlelor, lansat ca inițiativă de sustenabilitate?

Proiectul de spalare ambalaje nu este lansat. Este dorința și planul nostru pentru următoarea investiție. Ne izbim adesea de faptul că, deși noi credem în acest proiect și consumatorii noștri cred în noi – finanțatorii, fie bănci, fie fonduri de investiții, au nevoie de mai multă convingere. Nu este numai o investiție de sustenabilitate ci și una de eficiență și de răspuns la nevoia reală a consumatorilor.

Cine vine cu ideile de produse noi, cum s-a născut conceptul de Kefir Roze și cum a fost primit de consumatori?

În general, în Lăptăria cu caimac lucrăm în echipă și nu ne dăm în spate de o discuție în contradictoriu, de la argumente și contrargumente, astfel încât la final să fim cu toți aliniați pe aceași direcție. La fel este și în procesul de dezvoltare de produse noi: avem și noi idei și încurajăm colegii să vină cu idei și să testăm mereu aceste idei. Evaluăm potențialul lor, costul, locul la raft, concurența, gradul de diferențiere față de ce este în piață, alinierea cu brandul și apoi luăm decizia de a lansa sau nu un produs. Kefirul Roze a apărut în urma unui proiect cu echipa Radio Guerilla care apreciază foarte mult kefirul. Au venit în fermă și în fabrică, au înțeles că facem Kefir Kefir, adevărat, pe bune,  folosind atât culturi lactice cât și drojdii și că doar din simbioza celor două iese un produs cu efect probiotic, un produs cu beneficii reale.  Și apoi a fost doar un pas să își dorească unul reprezentativ pentru ei, unul roz. Folosim suc de țelină și sfeclă nu numai pentru aspect, dar mai ales pentru că sunt un substrat bun pentru dezvoltarea probioticelor.

Când ați lansat Kefirul Roze și ce rezultate a avut, inclusiv în retail sau în feedbackul direct de la clienți?

Kefirul Roze a fost foarte bine primit și ne-am dat seama că un pic de roz aduce bună dispoziție, stare de bine în viața tuturor. Avem vânzări bune dar și foarte mult feedback de la clienți, de genul: “produsul e foarte bun și rozul ajută” sau ceva ce ne-a plăcut mult: “nu e Roze-ul pe care l-aș vrea dar clar e cel care îmi trebuie!” Ne bucurăm să vedem consumatori interesați de bunăstarea pe care alimentele de calitate o pot susține.

Cu ce se diferențiază Kefirul de la Lăptăria cu Caimac față de celelate produse din piață?

Gama noastra de Kefir conține acum 3 produse: cele două kefiruri de băut la sticlă ( cel roze și cel alb clasic) și Kefirul  de mâncat la borcan.  Diferența mare este dată de rețetă și proces și anume de faptul că noi am ales să facem Kefirul după rețetele vechi caucaziene ca un simbiotic între drojdii și fermenți lactici.  Această simbioză înseamnă fermentație dublă și enorm de multe beneficii pentru sistemul digestiv.

Cât de des lansați produse noi și există o strategie clară de rotație sau sezonalitate a acestora?

Așa cum spuneam la începutul interviului suntem încă un brand tânăr cu un portofoliu relativ mic de produse. Mai avem planuri de dezvoltare a gamei dar și de consolidare pe gamele curente. Nu lansăm un produs dacă nu suntem siguri că are un rol bine definit în portofoliu și răspunde unei nevoi, unei categorii de clienți.  

Aveți produse disponibile doar o perioadă limitată în an, în funcție de ingrediente sezoniere, cum e cazul untului cu leurdă?

Da,  încă de de la lansarea gamei de unturi ne-am dorit să avem Untul cel Lăptos și cel Sărat ca articole permanente în portofoliu și apoi să ne bucurăm clienții cu ediții limitate, gusturi și arome noi. Așa a apărut Untul cu leurdă, Untul cel cu ceapă și mărar, Untul cel cu turmeric și busuioc, Untul cel cu trufe. În funcție de succesul de care s-a bucurat fiecare au stat la raft mai mult sau mai puțin, au revenit sau nu în portofoliu. Scopul nostru este să ne suprindem și bucurăm clienții cu variante speciale de unt.

Lucrați exclusiv cu laptele din ferma proprie sau ați început să colaborați și cu alți producători locali?

Sigur ca da, încă lucrăm cu laptele din ferma noastră. Ferma a crescut puțin producția și acum avem aproximativ 1100 vaci la muls și o medie de peste 40 tone / lapte pe zi.  La acest moment ne acoperim necesarul Lăptăriei cu Caimac cu lapte bun, proaspăt din ferma proprie.

Ce vă doriți să rețină consumatorii din relația cu brandul Lăptăria cu Caimac? Care este misiunea companiei?

Care este misiunea/viziunea noastră? Să devenim cel mai mare brand românesc premium de lactate 100% naturale. Cum am făcut până acum și cum facem și de acum înainte:

• Vom folosi mereu cel mai bun lapte (și cele mai bune ingrediente), pentru a obține produse naturale și gustoase – și să avem trasabilitate totală și lapte extra proaspăt.

• Nu vom compromite sub nicio formă siguranța alimentară – ne audităm anual pe standard de calitate.

• Vom crea gusturi noi- > lactate de specialitate.

• Ne vom preocupa de învățare și educare continuă la nivelul tuturor angajaților.

• Ne vom preocupa de sustenabilitatea afacerii prin fiecare investiție făcută prin fiecare proces pe care îl organizăm.

Cât de mulțumiți sunteți de listarea la Bursa BVB și cum a evoluat emisiunea de obligațiuni lansată în 2020; care este rolul ei în susținerea planurilor voastre de dezvoltare pe termen mediu? 

Din fondurile atrase în urma emisiunii de obligațiuni am construit o secție nouă dedicată în parte unui depozit și în parte secției de brânzeturi și unt; ca dovadă am lansat gama de unturi, gama de cașcavaluri feliate, am mărit producția de brânzeturi maturate care se vând în poiectul Poftim Brânza Românească de la Carrefour; anul acesta am lansat brânza proaspată în două variante de grăsime, cu și fără lactoză.

Articole pe aceeași temă: