Finanțe Stiri

Despagubirile pentru RCA, la maximul ultimilor 5 ani

7 apr. 2016 2 min

Despagubirile pentru RCA, la maximul ultimilor 5 ani

Reading Time: 2 minute

Drumurile publice din Romania produc cele mai multe decese in Europa din accidente auto, aproape dublu fata de media Uniunii Europene (UE), arata Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania (UNSAR), care considera ca victimele accidentelor rutiere și familiile lor din Romania trebuie sa fie despagubite rapid și predictibil pentru suferința lor.

UE trage un nou semnal de alarma referitor la numarul ingrijorator al persoanelor care isi pierd viata in accidente rutiere. Romania conduce in 2015 doua clasamente sumbre: cel al numarului de decese in accidente rutiere (95 de vieti pierdute pentru fiecare milion de locuitori, fata de o medie europeana de 51,5) si cel al victimelor din randul pietonilor (mai mult de o treime, in timp ce media europeana este de 22%). Astfel, circa 1.900 de romani si-au pierdut anul trecut viata in accidente rutiere, iar alte aproximativ 25.000 de persoane au suferit vatamari.

Valoarea daunei medii pentru RCA – 7.100 lei

In acelasi timp, despagubirile brute platite de catre asiguratorii din Romania pentru asigurarile de raspundere civila auto au atins in 2015 un nou maxim al ultimilor 5 ani, 1,95 miliarde de lei (fata de 1,89 miliarde in 2014), iar valoarea daunei medii pentru asigurarea RCA a ajuns la valoarea de 7.100 lei, cu 200 de lei mai mult decat in anul precedent.

Asiguratorii UNSAR considera ca in Romania este necesara implementarea unui mecanism obiectiv si transparent de despagubire pentru vatamari corporale si deces care sa raspunda prompt si echitabil nevoilor de compensare a suferintei victimelor accidentelor rutiere.

despagubiri

„Dispozitiile legale in vigoare nu contin criterii suficiente si explicite pentru evaluarea corecta si obiectiva a despagubirilor morale nici pe cale amiabila, nici pe cale judecatoreasca, ceea ce a condus adeseori la discrepante substantiale intre valorile despagubirilor acordate de instante victimelor aflate in situatii similare (in unele cazuri chiar si de zeci de ori mai mari) precum si la crearea unor veritabile retele specializate de captare si reprezentare a victimelor”, potrivit UNSAR.

UNSAR sustine nevoia introducerii unui sistem predictibil pentru reglementarea despagubirilor, care „va asigura tratamentul nediscriminatoriu al persoanelor prejudiciate si care va scurta durata necesara obtinerii despagubirilor. In acelasi timp, sistemul tabelar bazat pe puncte traumatice va conduce la scaderea costurilor legate de instrumentarea daunelor si a costurilor de reasigurare platite de catre asiguratori, ceea ce cu siguranta va reduce presiunile asupra pietei de asigurari si va avea efecte pozitive asupra primelor de asigurare”.

UNSAR – Uniunea Nationala a Societatilor de Asigurare si Reasigurare din Romania reprezinta 24 de companii de profil, care detin o pondere de peste 90% din piata locala de asigurari.

accidente 2015

 

Array

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: