BizRemote by certSIGN Finanțe

Căderea burselor taie din pensia privată

02/04/2020 2 min read

Căderea burselor taie din pensia privată

Reading Time: 2 minute

Restricțiile impuse libertății de mișcare a persoanelor și bunurilor în contextul crizei CoVid-19 au afectat economia globală, piețele de capital și cotațiile tuturor activelor financiare, evoluție care se reflectă în  deprecierea fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România

Performanțele investiționale ale Pilonului II rămân pozitive atunci când sunt privite pe termen mai lung (1, 3, 5 și 10 ani). Situația actuală este temporară, cauzată de o situație obiectivă evidentă, iar experiența arată mereu o recuperare a valorii activelor odată cu revenirea la normal a activității economice, arată Asociația Pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR).

“Fondurile de pensii private reprezintă o oglindă fidelă a evoluției economice, a pieței muncii dar și a piețelor financiare pe care investesc, cu prudența și responsabilitate, banii economisiți de români. Ca urmare a șocului puternic suferit de piețele financiare, fondurile de pensii private din România se confruntă cu o depreciere temporară  a valorii activelor administrate”, arată APAPR, într-un comunicat de presă.

Pe primele trei luni ale acestui an, această depreciere este în medie de -6,7% pentru fondurile de pensii private obligatorii (Pilonul II) din România. Această evoluție este cauzată în principal de scăderile pe care le-au înregistrat piețele financiare globale. Bursa de Valori de la București a scăzut cu 24% pentru aceeași perioadă, bursele din Marea Britanie și Germania cu 25%, iar bursă din  Franța cu 26%.

Viitorii pensionari nu sunt afectați de aceste scăderi conjuncturale, iar puținii participanți care ies la pensie în această perioadă din Pilonul II sunt protejați de mecanismul garanției absolute (nivelul total al pensiei nu poate fi mai mic decât valoarea contribuțiilor minus comisioanele legale) și de performanțele investiționale trecute ale fondurilor de pensii, precizează APAPR.

Rezultatele investiționale ale tuturor fondurilor de pensii private rămân în continuare pozitive dacă le privim pe un orizont de timp relevant, astfel: +1,3% în ultimul an (martie 2019 – martie 2020) ; medie anuală de +2,2% în ultimii 3 ani ; medie anuală de 3% în ultimii 5 ani și medie anuală de 5,6% în ultimii 10 ani.

Administratorii Pilonului II dau asigurări că gestionează banii economisiți de români cu maximă responsabilitate și prudență în această perioadă dificilă, care va fi depășită cu bine, se mai arată în comunicatul APAPR.

 

Leave a comment

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă