Business Stiri Tech

Dezvoltarea proiectelor digitale din Romania prin tehnologie low-code

18 iul. 2020 2 min

Dezvoltarea proiectelor digitale din Romania prin tehnologie low-code

Reading Time: 2 minute

O provocare semnificativă pentru digitalizare, independent de contextul socio-economic, e generată de modul în care e folosit timpul echipelor de IT interne. Dat fiind că o mare parte din timp este alocat mentenanței sistemelor existente, inițiativele ajung să fie amânate. În acest context, avantajul dezvoltării cu low-code sau a oricărei tehnologii „as-a-Service”  este că arhitectura de bază, inovația la nivel de funcționalități, rezolvarea problemelor și livrarea actualizărilor sunt realizate la nivel centralizat, de către dezvoltatorii platformelor, este de părere Bogdan Lițescu, fondator și CEO al Plant an App.

Astfel, trecerea, chiar și treptată, la o infrastructură sau un set de aplicații construite cu ajutorul unei tehnologii de tip SaaS contribuie pe termen lung la eficientizarea modului în care echipele de IT lucrează. Pe termen scurt, poate ajuta în procesul de actualizare a infrastructurii existente prin conectarea diverselor aplicații și componente, atât vechi cu vechi, cât și vechi cu noi, prin capabilitățile puternice de integrare bazate pe API (Application Programming Interface) pe care multe dintre platformele low-code le pun la dispoziție.

O Autoritate în domeniul digital

Raportat la România ca exemplu pentru care low-code poate fi fundația transformării digitale, soluțiile sunt relativ simplu de previzionat. Pe de o parte, sunt exemple de urmat de la alte state și, pe de altă parte, există Autoritatea pentru Digitalizarea României, care deja lucrează la astfel de inițiative strategice.

Ca o primă soluție pentru cetățeni ar fi dezvoltarea și lansarea unui portal digital unic în care orice cetățean să își poată rezolva orice nevoie în relația sa cu statul. Acesta este, totodată, o prioritate oficială a autorității. Principala provocare a implementării este asigurarea interoperabilității între toate platformele sistemului public, pentru care tehnologia low-code ar putea să fie o soluție.

Timpul de livrare

Condițiile din 2020 au reconfirmat utilitatea low-code ca răspuns la nevoile de transformare digitală ale organizațiilor din întreaga lume și pentru transformarea digitală care poate fi îndeplinită mai eficient și mai rapid.

 Timpii de livrare diferă de la o industrie la alta, de la un proiect la altul și de la o echipă la alta. Totuși, au fost atinse și performanțe esențiale pentru companii: livrarea proiectului în doar 5% din timpul și eforturile previzionate prin dezvoltare tradițională. În fapt, acesta este și cel mai mare beneficiu: timpul de livrare (Time-To-Market) mai mic, mai ales când e vorba de proiecte și produse care pot fi lansate în mai multe faze, explică Bogdan Lițescu.

În ceea ce privește perioada de training individuală pe o soluție low-code, aceasta este de ordinul săptămânilor chiar și pentru un programator junior. Acest proces de învățare este întotdeauna unul practic, iar un dezvoltator e capabil să genereze software funcțional în doar câteva zile. La nivel de echipă, lucrurile pot varia, dar un aspect observat la câțiva dintre clienții Plant an App este că low-code aduce echipele de IT mai aproape de echipele de business și acest fapt le permite să lucreze împreună încă de la fazele de planificare a proiectului, cu cicluri de feedback foarte scurte, uneori chiar imediate.

 

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: