Stiri Companii

Digitalizare pentru reducerea poluării din sectorul construcțiilor

18 oct. 2022 2 min

Digitalizare pentru reducerea poluării din sectorul construcțiilor

Reading Time: 2 minute

Sectorul construcţiilor este responsabil pentru o treime din deșeurile produse la nivel global și pentru aproximativ 40% din emisiile de dioxid de carbon. Iar o parte semnificativă a emisiilor este produsă de transportul materialelor de construcții de la producător în depozite și apoi pe șantiere. 

Globall Design Online, operatorul platformei de ecommerce Globall.ro, specializată în comercializarea materialelor de construcții grele, precum dale și pavaje, a implementat un proiect ce are ca scop reducerea semnificativă a poluării în acest domeniu.

Compania va investi în următoarele șase luni aproximativ 100.000 de euro pentru digitalizarea operațiunilor, fapt ce va duce la automatizarea transportului materialelor de construcție din fabrici direct pe șantier și a reducerii poluării specifică sectorului construcțiilor. Această sumă se adaugă la investiția curentă, de peste 250.000 de euro, alocată deja acestui proiect.

Noua noastră viziune este să acoperim integral lanțul de aprovizionare în construcții, să automatizăm partea logistică și de livrare către șantiere. Accentul va fi pus pe calitatea serviciilor și pe complexitatea gamei de produse disponibile, dar și pe găsirea soluțiilor optime de livrare, respectând principiile de sustenabilitate și eficiență economică.

Dragomir Mărgineanu, directorul general și fondator al Globall.ro

În ce constă investiția

În primă etapă, compania investeşte în automatizarea livrărilor de prefabricate din beton către șantiere pentru clienții recurenți ai platformei (20% din totalul clienţilor), care își pot respecta programările de lucrări pe șantier. Aproximativ 15% din prețul mărfii este reprezentat de transportul acesteia la șantier sau la depozitele clienților, greutatea pavajelor cântărind mult şi în ceea ce priveşte aceste costuri.

Numai în 2021 platforma a intermediat tranzacții de peste un milion de euro pentru aproximativ 3.000 de clienți, astfel că reducerile aşteptate în gradul de poluare sunt semnificative. 

Soluţia Globall este să identifice, în raport cu şantierul clientului, cel mai apropiat depozit sau producător, care are pe stoc produsul solicitat de client sau care îl poate produce în termenul cel mai scurt, la prețul cel mai avantajos. Ulterior, compania caută un transportator care să preia marfa și să asigure descărcarea ei mecanizată la locul indicat de client.

Cum poate ajuta instrumentul digital BIM la reducerea risipei banilor publici în construcţii

În acelaşi context al digitalizării, în vara acestui an, Globall a aderat la Clusterul Technology Enabled Construction (Cluster TEC), care reunește organizaţii din mediul privat, mediul academic şi de cercetare, mediul asociativ şi mediul public. 

Cluster TEC este construit sub forma unui parteneriat constant, ce are la bază valorile comune ale membrilor şi obiective pe termen mediu şi lung, centrate pe creşterea competitivităţii prin inovare, integrare în întreg lanţul valoric din industria construcţiilor și Building Information Modeling (BIM).

BIM este un instrument digital care optimizează procesele de planificare, proiectare, construire și administrare ale construcțiilor și investițiilor publice.

Aderarea la Cluster este relevantă prin prisma mai largă a digitalizării domeniului construcțiilor, care este rămas în urmă la cest capitol. De altfel, doar agricultura este mai nedigitalizată decât sectorul construcțiilor. Digitalizarea are rol important și în reducerea pierderilor de timp, de energie și are scopul de a eficientiza aprovizionarea cu materiale de construcții a clienților.

Dragomir Mărgineanu, directorul general și fondator al Globall.ro

Globall.ro a fost înființată în 2017, având misiunea de a digitaliza și de a facilita achiziția de pavaje pe piața din România. Globall reunește cei mai mari producători de pavaje la nivel naţional, care operează peste 15 fabrici și deservește aproximativ 3.000 de clienți, dintre care circa 1.200 sunt persoane juridice, iar 20%, clienți recurenți. Anul trecut, Globall.ro a intermediat tranzacții de un milion de euro.

Photo © Zolwiks | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: