Lifestyle Stiri

Doar 4 din 10 angajați au planuri de concediu

29 iun. 2020 2 min

Doar 4 din 10 angajați au planuri de concediu

Reading Time: 2 minute

4 din 10 angajați au planuri de concediu pentru anul acesta. Cei mai mulți angajați din România (peste 80%) sunt îngrijorați de evoluția cazurilor de infectări cu coronavirus și vor rămâne în țară. 

Aproape trei sferturi dintre angajații români nu și-au mai luat anul acesta concediu de odihnă, dar peste 40% dintre aceștia plănuiesc totuși să facă o cerere în perioada următoare, după cum arată rezultatele unui studiu realizat de portalul de recrutare Best Jobs.  Îngrijorați mai ales că lumea s-a relaxat prea mult și nu mai respectă regulile de igienă și distanțare socială (42%), dar și că vine un nou val de epidemie și, implicit, noi restricții care le-ar putea da peste cap planurile de vacanță (23%), peste 80% dintre ei rămân în țară și au în plan să își petreacă zilele libere la mare sau la munte (57,4%) ori chiar acasă (24,8%).

Dintre cei care plănuiesc să plece anul acesta în vacanță, 34,2% se așteaptă să cheltuiască același buget planificat inițial, înainte de izbucnirea pandemiei, iar puțin peste 16% spun că vor reduce bugetul cu până la 30% față de anul trecut, având în vedere incertitudinile actuale. 

Jumătate dintre respondenți preferă să se cazeze la hotel sau pensiune și doar 12% iau în calcul posibilitatea să închirieze un apartament în regim hotelier pentru a elimina orice risc în ceea ce privește distanțarea socială. 

Când se vor întoarce din concediu, 29% dintre angajații chestionați spun că revin direct la birou, fără vreo măsură de prevenție pentru siguranța colegilor lor, alți 28% declară că vor lucra remote până la sfârșitul anului, în timp ce 21% vor lucra de acasă 14 zile, pentru a-i proteja pe ceilalți în cazul în care au fost expuși la coronavirus. 18% au însă de gând chiar să-și facă analize și testul Covid-19.

În ceea ce privește călătoriile în interes de serviciu, 88% dintre angajații intervievați spun că nu pleacă nicăieri anul acesta și doar 10% au programate deplasări de afaceri în țară, iar alți mai puțin de 3% în străinătate. Majoritatea (74%) nu au fost informați despre politica firmei pentru care lucrează privind călătoriile de afaceri din perioada următoare, în timp ce alții spun că angajatorul a optat să anuleze orice deplasare de serviciu anul acesta (12%), permite călătorii doar în țară și doar managementului (15%) sau impune izolare după întoarcere pentru o perioadă de 14 zile și testare Covid-19 (5%).

Criza sanitară le-a adus multor angajați români, pe lângă temeri din cauza bolii, şi o scădere bruscă a veniturilor. Doar 36% dintre participanții la sondaj au reușit să-și păstreze intact bugetul familial, în timp ce 25% au declarat că în lunile de restricţii veniturile familiei au scăzut cu până la 25%, iar 24,5% susțin că scăderile depășesc chiar și 50%.

Foto: © Mathayward | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: