Stiri

Documentarul ”Colectiv”, pe lista scurtă la două categorii, la Oscar

10 feb. 2021 2 min

Documentarul ”Colectiv”, pe lista scurtă la două categorii, la Oscar

Reading Time: 2 minute

Documentarul „colectiv”, regizat de Alexander Nanau, a fost selectat pe lista scurtă a producţiilor cinematografice propuse pentru o nominalizare la premiile Oscar la categoriile „cel mai bun documentar” şi „cel mai bun lungmetraj internaţional”, a anunţat marţi seară Academia de film americană, scrie Agerpres.

Este pentru prima oară când un film românesc a fost selectat pe lista scurtă de propuneri pentru nominalizare la două categorii ale premiilor Oscar.

România s-a mai aflat o singură dată pe o astfel de listă scurtă în anul 2013, cu lungmetrajul „După dealuri”, regizat de Cristian Mungiu. Atunci, „După dealuri” a fost selectat pe o listă scurtă de nouă lungmetraje propuse spre nominalizare la categoria „cel mai bun film străin”, dar, în final, nu s-a regăsit printre cele cinci filme nominalizate.

Documentarul „colectiv„, coproducţie România-Luxemburg, regizat de Alexander Nanau, este o poveste captivantă ce prezintă eforturile comune depuse de medici, oficiali guvernamentali şi jurnalişti de investigaţie, care luptă împotriva corupţiei în timp ce descoperă o fraudă de amploare în sistemul de sănătate din Bucureşti după incendiul din clubul Colectiv, care a avut loc pe 30 octombrie 2015.

De asemenea, o coproducţie cu participare românească, filmul „Quo Vadis, Aida?”, regizat de Jasmila Zbanic, se află pe lista scurtă a filmelor propuse spre nominalizare la categoria „cel mai bun lungmetraj internaţional”.

Potrivit revistei Variety, AMPAS a anunţat listele scurte de propuneri pentru nominalizare la nouă categorii ale premiilor Oscar din 2021. Categoriile şi numerele filmelor propuse sunt următoarele: lungmetraj documentar (15), scurtmetraj documentar (15), lungmetraj internaţional (15), machiaj şi coafură (10), coloană sonoră (15), cântec original (15), scurtmetraj animat (10), scurtmetraj de ficţiune (10) şi efecte vizuale (10).

Procedura de votare pentru alcătuirea acestor liste scurte s-a încheiat pe 5 februarie şi va continua în perioada 5-9 martie pentru alegerea finală a nominalizărilor oficiale. Nominalizările la premiile Oscar vor fi anunţate pe 15 martie, iar câştigătorii vor fi anunţaţi la gala premiilor Oscar, care va avea loc pe 25 aprilie.

One Comment
  1. Lista filmelor nominalizate la Premiile Oscar 2021 - Revista Biz
    […] filmele nomninalizate la Oscar se regăsește și un film românesc. Colectiv este nominalizat la categoriile ”cel mai bun documentar” şi ”cel mai bun film […]

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: