Management Stiri

Egalitatea de gen aduce performante

21 ian. 2015 3 min

Egalitatea de gen aduce performante

Reading Time: 3 minute

V-ati intrebat vreodata care sunt principalele bariere ce stau in calea dezvoltarii profesionale a femeilor? Dar care sunt elementele ce le pot propulsa pe acestea in cariera? Ei bine, la aceste doua intrebari si-a propus sa raspunda si raportul “Woman. Fast forward: The time for gender parity is now”, realizat de EY si dat astazi publicitatii. Studiul a fost derulat in randurile a 400 de lideri din companii din intreaga lume si reprezinta un raspuns la raportul intocmit in luna octombrie a anului trecut de Forumul Economic Mondial, care estima ca egalitatea de gen la locul de munca, va fi atinsa, la nivel international, abia in 2095.  

Una dintre concluziile studiului este ca atat barbatii, cat si femeile considera ca diminuarea decalajului de gen ar putea sa depinda, mai putin de educatie si mai mult de modul in care barbatii si femeile reusesc sa conlucreze si sa creeze o atmosfera de lucru care sa permita dezvoltarea tuturor talentelor personale. Cu toate ca mai bine de 30% dintre femeile si barbatii chestionati considera ca reprezentantele sexului frumos trebuie sa adopte o atitudine pro-activa fata de propriile cariere, acest lucru nu este suficient pentru accelerarea unei schimbari. Este necesara, in acelasi timp, o actiune comuna prin care sa demonstreze cum pot femeile sa inregistreze progrese in cariera eliminand prejudecatile si stabilind politici pentru o evolutie progresiva.   

“Femeile au un potential enorm in afaceri. Totusi acesta a fost doar minimal explorat pana relativ recent, cand patrunderea femeilor in mediul de business a fost favorizata prin eliberarea de sub dominatia anumitor factori biologici si sociali. Descoperirea propriei voci este un demers in plina desfasurare, o etapa fireasca pentru un nou-venit care intra intr-un univers cu reguli deja fixate, asteptari stabilite si dominat de figuri masculine legendare care si-au pus influenta in lumea afacerilor. Este nevoie de timp pentru construirea unei amprente personale de leadership autentice, care, tocmai prin faptul ca este diferita, sparge tiparele cu care s-au obisnuit oamenii de afaceri. De asemenea, este nevoie de curaj ca sa conduci oamenii altfel, holistic si empatic”, spune Andreea Mihnea, HR Director, EY Romania.    

Aceasta adauga ca totodata, echipele de resurse umane au nevoie de curajul de a accelera acest proces si de a sprijini femeile, in special in directia depasirii convingerilor auto-limitative ale acestora, factor care, reprezinta cea mai mare bariera in calea dobandirii egalitatii de gen, mult mai importanta decat celelalte doua zone externe de influenta.  Mai mult, adauga Andreea Mihnea, femeile trebuie sa construiasca din interior.

O alta concluzie importanta a studiului realizat de EY este ca firmele identificate ca fiind “high performers” – companii care au inregistrat cresteri anuale mai mari de 20% in ultimii trei ani – depun mai multe eforturi decat restul organizatiilor chestionate in directia incurajarii progresului femeilor.

In plus, studiul a identificat si trei pasi pe care organizatiile ii pot parcurge pentru a accelera egalitatea de gen:

  1. Imbunatatirea accesului femeilor la pozitii de conducere

Oportunitatile de promovare sunt considerate un factor motivant esential atat de catre barbati (26%), cat si de catre femei (35%), rezultatul indicand faptul ca organizatiile trebuie sa depuna eforturi mai mari pentru a oferi o imagine mai clara asupra traseului profesional pe care il pot parcurge femeile in cadrul companiilor, asupra a ceea ce poate fi posibil si a oportunitatilor de cariera in linie cu aptitudinile si ambitiile acestora

  1. Accelerarea schimbarii culturale prin schimbarea politicilor organizationale

Cei doi factori motivatori reprezentati de echilibrul munca/viata personala si flexibilitatea se regasesc pe primele locuri in topul factorilor de accelerare enumerati de femei. Avand in vedere experienta companiei in gestionarea resurselor umane, cat si raspunsurile marilor performeri, rezultatele studiului indica faptul ca un nivel ridicat de flexibilitate informala este extrem de eficient in sustinerea tuturor angajatilor companiei in a-si atinge echilibrul intre viata profesionala si cea personala.

  1. Eliminarea prejudecatilor constientizate si neconstientizate

Barbatii care au participat la studiu au precizat ca prejudecatile neconstientizate reprezinta principala bariera in promovarea femeilor la locul de munca. 27% dintre barbati afirma, din proprie experienta, ca o cultura organizationala favorabila egalitatii de gen reprezinta cea mai buna cale de sustinere a progresului femeilor in cariera. Mai mult, este bine ca liderii sa comunice la nivelul intregii organizatii mesajul ca orice fel de discriminare este inacceptata.

Foto: Dreamstime

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: