Lifestyle Stiri Tech

EQS – prima limuzină electrică din segmentul luxury

16 apr. 2021 2 min

EQS – prima limuzină electrică din segmentul luxury

Reading Time: 2 minute

EQS este prima limuzină luxury complet electrică din portofoliul Mercedes-EQ, un modelul ce îmbină tehnologia, design-ul, funcționalitatea și conectivitatea. Primele modele lansate vor fi EQS 450+ cu 245 kW (consum electric combinat conform WLTP: 20,4-15,7 kWh/100 km; emisii CO2: 0 g/km)  și EQS 580 4MATIC cu 385 kW (consum electric combinat conform WLTP 21,8-17,4 kWh/100 km; emisii CO2: 0 g/km).

Mercedes-Benz își propune să dezvolte o flotă de autoturisme cu o amprentă neutră de carbon în următorii 20 de ani. Începând cu 2030, compania estimează că mai mult de jumătate din autoturismele comercializate vor fi electrificate – atât autovehicule complet electrice, cât și plug-in hybrid.

Modelele sunt produse printr-un proces cu o amprentă neutră de carbon și integrează materiale eficiente din punct de vedere al resurselor – covorașele sunt realizate din fire reciclate. Mercedes-Benz ia în considerare întregul lanț valoric, de la dezvoltare și rețeaua de furnizori, până la producție.

Limuzină progresistă

Cu o autonomie de până la 770km (WLTP) și o putere de aproximativ 385kW, sistemul de propulsie EQS respectă cerințele unei limuzine progresiste din segmentul S-Class. De asemenea, este plănuită și o variantă de performanță, cu până la 560 kW. Toate modelele EQS au un sistem de propulsie electric amplasat pe puntea spate, iar variantele 4MATIC au unul și pe puntea față.

Electric power

EQS marchează lansarea unei noi generații de baterii, cu o densitate de energie considerabil mai mare. Bateria mai mare, dintre cele două integrate, dispune de energie utilizabilă de 107,8kWh, cu aproximativ 26% mai mult decât EQC. Software-ul inovator de gestionare a bateriei, dezvoltat in-house, permite actualizări OTA – over the air. Astfel, sistemul de management energetic rămâne actualizat pe parcursul întregului ciclu de viață.

EQS poate fi încărcat cu până la 200kW la stațiile de încărcare rapide, cu curent continuu. În doar 15 minute, autonomia urcă până la 300 de km (WLTP). La stațiile domestice, sau la cele publice, EQS poate fi încărcat cu până la 22kW cu curent alternativ, folosind încărcătorul din dotare.

Intelligence

Funcția de Navigare cu Electric Intelligence planifică cel mai rapid și convenabil traseu, care include stații de încărcare, bazându-se pe mai mulți factori și având posibilitatea de a reacționa în mod dinamic la ambuteiaje sau o schimbare a stilului de conducere. O nouă funcție constă în vizualizarea pe sistemul de infotainment (MBUX Mercedes-Benz User Experience) a capacității bateriei și, dacă este posibil, returul la punctul inițial de plecare fără încărcare. Stațiile de încărcare de pe traseu adăugate manual sunt prioritizate în configurarea traseului, iar stațiile sugerate pot fi excluse. De asemenea, sunt calculate și costurile aproximate de încărcare pentru fiecare stație.

350 de senzori

EQS dispune de aproximativ 350 senzori, în funcție de echipare. Aceștia înregistrează distanțele, viteza, accelerarea, condițiile de luminozitate, precipitațiile și temperatura, gradul de ocupare al locurilor, dar și expresiile șoferului sau comenzile vocale ale pasagerilor. Toate aceste informații sunt procesate de unități de control care, controlate la rândul lor de algoritmi, au capacitatea de a lua decizii instant. Astfel, acestea formează creierul autovehiculului. Abilitățile noului EQS pot fi extinse în baza noilor experiențe, întrucât este capabil să învețe, datorită inteligenței artificiale.

Made in Germany

EQS va fi produs în Fabrica 56, din Sindelfingen, cea mai modernă facilitate de producție auto a Mercedes-Benz. Conform inițiativei Ambition 2039, Fabrica 56 va deveni o uzină cu o amprentă neutră de carbon și cu un necesar redus de energie.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: