Lifestyle

Eseu video despre Caragiale cu Oana Pellea

25 feb. 2021 3 min

Eseu video despre Caragiale cu Oana Pellea

Reading Time: 3 minute

Hibrid între teatru, animație și film documentar pentru a marca 169 de ani de la nașterea lui Ion Luca Caragiale

Platforma culturală online Raiffeisen Art Proiect – Stagiune Virtuală lansează pe 26 februarie 2021, de la ora 19:00, o nouă premieră absolută din seria video ”Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea”. Ce de-al treilea capitol din serie îi este dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale, de la a cărui naștere s-au împlinit 169 de ani și va publicat în secțiunea Teatru a Stagiunii Virtuale, anunță banca, într-un comunicat de presă

”Găzduim în platforma culturală Raiffeisen Art Proiect o nouă producție originală marca Oana Pellea și oferim acces tuturor celor care vor să îl re-descopere pe Caragiale într-o nouă lumină. Oana Pellea ne dăruiește spiritul viu al lui Nenea Iancu prin personajele lui mereu actuale, întrupate printr-un joc actoricesc de excepție, dar și printr-un limbaj dramatic inovator, care valorifică tehnica unică a scenografului Vladimir Turturica. Chiar este un ”produs” vizual nou, nativ online, prin care, iată, vitalitatea teatrului contracarează creativ restricțiile pandemiei”, spune Corina Vasile, director de comunicare Raiffeisen Bank România.

Episodul dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale este cel de-al treilea din seria ”Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea”, prin care bine-cunoscuta actriță și echipa ei de la Asociația Goong întreprind un curajos și original demers de recuperare a unor autori-reper din literatura română. Seria poate fi urmărită exclusiv pe platforma culturală online Stagiune Virtuală, aceste eseuri-video fiind special concepute pentru mediul online, cu sprijinul Raiffeisen Art Proiect. Fiecare episod combină un nivel documentar, care valorifică multe informații inedite, recuperate din arhive, cercetări de manuscrise și materiale epistolare din muzee sau fundații private, sub coordonarea teatrologului Anca Ioniță. Informațiile astfel colectate sunt apoi combinate în dramatizarea originală propusă de Oana Pellea, îmbinate cu efecte de video design și tehnici inovatoare de animație sau bandă desenată propuse de scenograful Vladimir Turturica, rezultând un limbaj dramatic nou, ingenuu, hibrid între teatru, animație și documentar.

În eseul video care îi este dedicat lui I.L.Caragiale originalitatea scrisului său este evidențiată chiar de personajele lui cele mai cunoscute, întrupate prin surprinzătoare metamorfoze de Oana Pellea.

”Ce privilegiu să cauți în laboratorul unui astfel de creator genial! M-am bucurat să găsesc amintirile fiicei lui Caragiale despre tatăl său. Un portret uman, cald, ce redă spiritul viu al acestui dramaturg excepțional. Personajele lui sunt privite prin unghiul umanității lor. Tipologiile umane, în esența lor, nu țin cont de vreme și de vremuri. Situațiile în care își plasează personajele sunt general valabile. Scene de luptă pentru putere, de gelozie, de iubire, de ipocrizie, lașitate etc. Caragiale este și va rămâne actual. El ne descrie pe noi toți cu fricile, frumusețile, umanitatea, micimile noastre. A nu cunoaște lumea lui Caragiale sau a o uita este ca și când te-ai priva de o comoară. Nu este păcat să nu ne bucurăm de geniul lui ?” – mărturisește actrița Oana Pellea, protagonista și inițiatoarea acestui proiect cultural inedit.

Eseul video dedicat scriitorului Ion Luca Caragiale (13 februarie 1852 – 9 iunie 1912) este cel de-al treilea capitol dinseria ”Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea”. Seria conține patru episoade, eseuri video inedite concepute special pentru mediul online, care combină elemente de teatru, animație și film documentar. Seria a debutat în decembrie 2020, cu un capitol dedicat lui Marin Sorescu (29 februarie 1936 – 8 decembrie 1996). În luna ianuarie, capitolul i-a fost dedicat poetului Mihai Eminescu (15 ianuarie 1850 – 15 iunie 1889) și a marcat Ziua Culturii Naționale. Seria video se va încheia în luna martie 2021, cu capitolul dedicat poetului Nichita Stănescu (31 martie 1933 – 13 decembrie 1983).

Echipa proiectului ”Cuvintele dintre mine și tine. Întâlnirile Oanei Pellea – Capitolul 3: Ion Luca Caragiale”:

Oana Pellea

Anca Ioniță – teatrolog

Asociația GOONG:

Vladimir Turturica – scenograf

Vlad Lăzărescu – video design

Sergiu Doroftei – grafică

WakaUaca studio – video, editing

O co-producție 2021 Asociația Goong și Raiffeisen Art Proiect.

Platforma culturală online Raiffeisen Art Proiect -Stagiunea Virtuală a fost lansată la începutul lunii iunie 2020, cu intenția de a crea un hub cultural online, unde legătura dintre artiști și public să poată continua, în pofida restricțiilor impuse de pandemie. Până în prezent, 99 de proiecte culturale au putut fi urmărite pe platforma Raiffeisen Art Proiect în cele patru secțiunii: Teatru, Muzică, Explorator și Conversații. Platforma are peste 107.000 de vizualizări, spectatorii virtuali provenind din România, dar și din alte țări, ca SUA, Germania, Olanda, Danemarca, Finlanda, Austria, Franța etc.

Lasă un răspuns

Articole pe aceeași temă: